2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Moldova megélhetési válságba süllyedt az ukrajnai háború miatt

Hirdetés

Moldova megélhetési válságba süllyedt az ukrajnai háború miatt

35%-os az infláció Moldovában, ahol a lakosság döntő többsége megélhetési válságba süllyedt. Gyakoriak az áramszünetek, mert Moldova importálja az energiát, de egyre kevésbé tud fizetni érte.

–Egészen egyszerűen nem lehet kijönni a nyugdíjból: minden elmegy az élelmiszerre és a gyógyszerre. Miből fizessem a rezsit?” – kérdi egy nyugdíjas a londoni Guardian riporterétől, hozzátéve, hatszorosára emelkedett a földgáz ára, ezért nyugdíjastársaival együtt kormányzati segítséget kértek. „Ha ezt nem kaptuk volna meg, akkor nagyon nehéz lenne” – mondja a 72 éves férfi. Egy friss közvélemény-kutatás szerint Moldova lakosságának 40%-a folytat napi küzdelmet a megélhetésért, 21% számára pedig egészen egyszerűen az életben maradás a tét.

Az Európai Unió segít, de

Hirdetés

Moldova energiahelyzete tragikus, mert hagyományosan Oroszországból és Ukrajnából importált energiát. A Gazprom hatszorosára emelte a gázárat, az orosz hadsereg pedig szétlőtte Ukrajna elektromos hálózatát. Ezért Kijev leállította az exportot. Kétségbeejtő helyzetében Moldova az Európai Unióhoz fordult.

Egymilliárd euróba kerül a fűtési szezon energiaszámlája – nyilatkozta Moldova külügyminisztere, aki Brüsszelben kijárta, hogy az EU, illetve a tagállamok egy része átvállalta ennek az összegnek az egyharmadát.

A kritikus helyzetet kihasználják az orosz kisebbség képviselői, akik a nyugatbarát kormányzatot okolják a válságért. Szerintük Moldovának Brüsszel helyett inkább Moszkvához kellene fordulnia. A főváros, Chisinau utcáin rendszeresek a kormányellenes, oroszbarát tüntetések. A nyugatbarát kormány szerint Putyin fizet a tüntetőknek azért, hogy buktassák meg a rendszert, amelyet a román többség támogat. Az orosz kisebbség vezetőinek egy része Moszkvában tárgyal „előnyös gázszerződésről.”

Az USA az oroszbarát mozgalom vezérét feketelistára helyezte. Ilan Shor pártvezér egy korrupciós vizsgálat elől 2019-ben Izraelbe menekült, most pedig arra buzdítja híveit, hogy „tüntessenek a hideg és az éhezés ellen”. Az oroszbarát párt buszokkal szállítja a tüntetőket Chisinauba, ahol ellátást ígér nekik. A hírek szerint mindezt Putyin pénzéből.

Maia Sandu elnök (képünkön) tagságért folyamodott az Európai Unióban, ahol el is fogadták a jelentkezést. Közben azonban a megélhetési válság miatt csökken az EU népszerűsége Moldovában. Még nem is oly rég a lakosság 65%-a támogatta az ország csatlakozási kérelmét, mára a megélhetési válság miatt ez lement 50%-ra. Régebben Oroszország volt Moldova fő kereskedelmi partnere, de mára ez 10%-ra csökkent, az Európai Unió részesedése viszont meghaladja a 60%-ot. Csakhogy a földgáz Oroszországból jött, és ezt egyelőre nem tudják pótolni Moldovában, ahol a megélhetési válság Putyin híveit erősíti a nyugatbarát kormányzattal szemben.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221213_Moldova_megelhetesi_valsagba_sullyedt_az_ukrajnai_haboru_miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új fizetési lehetőség az Aldinál

Új fizetési lehetőség az Aldinál

A ROKSH megújult online felülete tovább növeli az ALDI online bevásárlásélményét. A felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető …