2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mol: Magyarországon nem, de Európában lehet dízelválság

Hirdetés

Mol: Magyarországon nem, de Európában lehet dízelválság

2023. február 5-én életbe lép a hatodik brüsszeli szankció újabb eleme. December 5-ével betiltották az orosz nyersolaj behozatalát, február 5-től pedig az Oroszországból származó termékek importja is tilos. Életbe lép még egy intézkedés, amely kifejezetten hátrányosan érintené azokat az országokat, például Magyarországot, amelyek csővezetéken kapják az orosz olajat, így mentesültek a kőolaj-behozatali tilalom alól.

Oroszországnak is megtiltották, hogy februártól az olajukból előállított dízelt, benzint és egyéb termékeket az unióba vagy harmadik országba eladhassák.

Hirdetés

Arról, hogy az életbe lépő büntetőintézkedés miként érinti majd a hazai üzemanyag-ellátást, a Mol szakértői egy háttérbeszélgetésen fejtették ki véleményüket. Elöljáróban azonban az leszögezhető: Európa alapvetően szűkölködik dízelből.

Brüsszel megértette a problémát

Magyarország legnagyobb olajipari vállalata a háború és azt követő szankciós válaszok óta folyamatosan figyelemmel kíséri a brüsszeli eseményeket, hiszen jelenleg is tárgyalják a tizedik szankciós csomagot. 

A Mol a háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, a „regionális szereplők végig érezték, hogy ennek az intézkedésnek komoly következményei lehetnek”. Hosszas egyeztetések során Brüsszel felismerte, hogy valamilyen enyhítésre és deregulációs folyamatra szükség van.

A részletek kidolgozásakor – amelyen a magyar állam és más régiós kormányok képviselői is jelen voltak – az a kompromisszum született, hogy tizenkét hónapos periódusokban érvényesítik az úgynevezett tömegmérleget, amelyben előre lefektetik, hogy milyen arányban lehet kereskedni az orosz és nem orosz típusú kőolajból készült dízellel, benzinnel, vagy egyéb termékekkel (például kenőolaj). A tömegmérleg alkalmazását Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi majd.

A kőolaj és a kőolajtermékek útja

A háborús cselekmények folyamatosan veszélyeztetik a Barátság kőolajvezetéket, ezért a magyar vállalat gyakorlatilag folyamatosan úgy készül, hogy bármikor bekövetkezhet olyan esemény, amely megakasztja a szállítást. „A háború kirobbanása óta abban élünk, hogy a Barátság vezeték megszakadhat. Erre készülünk, hiszen, ha ez megtörténik, akkor olyan helyzet állhat elő, amely a hazai nyersanyagellátás történetében példa nélküli” – közölték a Mol vezetői, rávilágítva arra, hogy

Jelenleg egyik háborús szereplőnek sem érdeke, hogy a vezetékkel bármi történjen. De erre készülni kell.

Az unió által előírt tömegmérleg egy már korábban is alkalmazott módszertan. A lényege, hogy egy előre megszabott időintervallumra – jelen esetben 2023. február 5-től december 31-ig, később éves alapon fog működni – megállapítják kilotonnában vagy literben az orosz kőolajimport arányát. Az érintett társaságok ebben a periódusban annyi százalékban tudnak finomított terméket más tagállamba vagy harmadik országba értékesíteni, amekkora százalékban a finomítóikban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/31/mol-uzemanyag-benzin-dizel-valsag-europai-unios/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén …