2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / MNB: Sok cég még annál is jobban árat emel, amit a költségeik növekedése indokolna

Hirdetés

MNB: Sok cég még annál is jobban árat emel, amit a költségeik növekedése indokolna

Egy nappal az után, hogy a Gazdasági Versenyhivatal közölte, vizsgálatot indít az élelmiszer-drágulás miatt, Matolcsy György találkozott Rigó Csaba Balázzsal, a GVH elnökével. A tárgyalásuk után a Magyar Nemzeti Bank közleményt adott ki, amelyben arról is írtak:

„Számos ágazatban kimutatható, hogy a vállalatok a költségek emelkedésén felül árazták át termékeiket és szolgáltatásaikat az elmúlt években.”

Az MNB szerint „ezekben az ágazatokban a piaci verseny erősítésével a GVH jelentősen hozzájárulhat az infláció csökkenéséhez”, de hogy melyik ágazatokról van szó, arra nem tértek ki.

Hirdetés

HVG Személyes Inflációs Kalkulátor – számold ki, mekkora a saját inflációd!

Elkészítettük a kalkulátort, amellyel bárki kiszámolhatja, mekkora inflációval szembesül.

„A jövőbeli inflációs pálya szempontjából kiemelt jelentőségű annak biztosítása, hogy a nyersanyagárak jelenlegi, csökkenő trendje is hasonlóan gyorsan megjelenjen a fogyasztói árakban” – tették hozzá.

Az MNB nem most először ejt szót arról, hogy a cégek a költségeik emelkedésén túl is árat emelnek. Matolcsy György már decemberben arról beszélt, hogy az ársapkák bevezetése után sok helyettesítő termék árát jelentősen felemelték, de a magyar élelmiszeripar termelékenységi problémáit is a drágulás összetevői között sorolta.

Az Eurostat épp egy nappal korábban tette közzé a részletes decemberi adatait: ezek alapján a magyar infláció volt a legnagyobb az egész EU-ban, az élelmiszer-inflációnk pedig 49,6 százalékos, miközben az EU második legnagyobbja, a litván is „csak” 33,5 százalékon áll.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_MNB_dragulas_aremeles#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …