2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / MNB-alelnök: Akár kellemetlen meglepetések is lehetnek a pakliban

Hirdetés

MNB-alelnök: Akár kellemetlen meglepetések is lehetnek a pakliban

Az élelmiszerek okozhatnak még meglepetést. Az elmúlt hónapokban döntő részben az élelmiszerárak emelkedése okozta az infláció további emelkedését, ez a tendencia várhatóan fennmarad, vagyis

az infláció várhatóan tovább emelkedik, akár kellemetlen meglepetések is benne lehetnek a pakliban

− világított rá Virág Barnabás. Az uniós gazdaságokban az infláció kétharmadát az energia- és élelmiszerárak okozzák, ez felfelé mutató kockázat. Októberben 60 százalék volt ez a hatás a mutatóban, döntően az élelmiszerár-emelkedés okozta az infláció emelkedését – húzta alá a jegybank alelnöke. Az MNB előrejelzése szerint ez a hatás megmarad a következő hónapokban. A részleteket a decemberi Inflációs Jelentésben közlik majd.

Hirdetés

Jelentős enyhülés jöhet az inflációban

A magyarországi infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben lassulhat – mondta Virág. A jegybank szerint az inflációs fordulat 2023 első negyedévében bekövetkezik, viszont lassú és elhúzódó lehet. A fogyasztóiár-index 2022-ben átlagosan 13,5–14,5 százalék között alakulhat az MNB becslése szerint. 

Bizakodásra adhat okot, hogy egyre több országban lassult az infláció, októberben a világ országainak közel felében regisztráltak lassulást vagy megállást. Az erősödő recessziós kockázatok, az ezzel párhuzamosan csökkenő világpiaci energia- és nyersanyagárak, illetve a mérséklődő nemzetközi szállítási költségek 2023-tól a globális áremelkedés lassulását vetítik előre – véli Virág Barnabás.

A jegybanki alapkamat

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/22/mnb-inflacio-kamatdontes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …