2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mitől ilyen erős a dollár?

Hirdetés

Mitől ilyen erős a dollár?

A dollár értéke körülbelül 20 százalékkal emelkedett az elmúlt évben a globális valutakosárhoz képest, és az elmúlt 20 év legmagasabb szintjén van. Van nap, amikor egy euró kevesebbet ér, mint egy dollár, és a világ tartalékvalutájaként a dollár trónjára pályázó többi szereplő, például a jen, a jüan vagy akár a kripto is visszaesett.

Még úgy is, hogy az Egyesült Államok pénzügyi befolyását fölhasználta Oroszország megszorítására, a világ jelentős része a dolláralapú pénzügyi rendszerhez rohant segítségért.

A dollárnak ez a ciklikus ereje uralja a globális pénzügyi világot.

Hirdetés

Az USA számára az erős dollárnak van néhány előnye. Hozzájárul az infláció csökkentéséhez, még akkor is, ha hosszabb távú versenyképességi problémákat vet fel. A világ nagy részének azonban ez rossz hír. A dollárnak továbbra is kiemelkedő szerepe van a kereskedelmi számlázás és a határokon átnyúló adósság terén.

Ennek eredményeként, ahogy az amerikai jegybank (Fed) emeli a kamatokat és a tőkét Amerikába helyezi át, a feltörekvő piacok megszorulnak. Eddig a nagy gazdaságok, például India jól helytálltak, de a súlyos adósságokkal rendelkező kisebb államok, mint például Srí Lanka és Pakisztán, nagy bajban vannak.

Rövid távon ugyanakkor elképzelhető a dollár gyengülése, mivel az európai kormányok elnyelik a gazdaságukat fenyegető pénzügyi fenyegetést az energiaárakból, a külföldi központi bankok pedig kamatemelésekkel igyekeznek utolérni a Fedet. A piacokon feltörő optimizmus hatására a dollár értéke szeptember első felében visszaesett.

A múltban tapasztalható hosszú erősödési vagy gyengülési periódusok azonban nyilvánvalóan nem estek egybe a gazdasági vagy monetáris politikai ciklusokkal.

Valami más is történt, és ahhoz, hogy megpróbáljuk kiszúrni a mostani ciklus végét a dollárnál, több fontos tényezőt is meg kell vizsgálnunk.

Dollárciklusok és innováció

Marvin Barth, az amerikai pénzügyminisztérium egykori közgazdásza úgy gondolja, hogy minden az innovációról szól. Jelenleg a Thematic Markets nevű független kutatócéget vezeti, és alaptézise az, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/18/amerikai-dollar-usa-vilaggazdasag-arfolyam-valutak-forint-euro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eldurvult az energiaválság, félmillióan maradhatnak munka nélkül tavaszra

Eldurvult az energiaválság, félmillióan maradhatnak munka nélkül tavaszra

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint szeptemberben több mint 238 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Egy …