2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mindkét szemünk sír, sötét felhők az ország felett

Mindkét szemünk sír, sötét felhők az ország felett

Szerdán reggelt érkeztek a legfrissebb GDP-adatok, amelyekből egyértelmű lett, hogy az elemzői várakozásokkal szöges ellentétben a bruttó hazai termék az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

Így a technikai recesszió továbbra is velünk marad, illetve már egy éve tart a gazdasági csökkenés. Az idei év első fél évében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Volt, aki beletrafált

A piaci konszenzus, tehát az elemzők többsége nem számított a gazdaság zsugorodására, azonban az Amundi Alapkezelő ezzel szemben szinte hajszálpontosan eltalálta a 0,3 százalékos második negyedéves csökkenést a 0,4 százalékos visszaesést valószínűsítő előrejelzésükkel. 

Ez a recesszió azonban nem olyan mély, mint a korábbiak, és a legnagyobb problémát az infláció jelenti, nem a foglalkoztatottság csökkenése, ugyanis a munkanélküliségi ráta historikusan alacsony szinten maradt

– magyarázta lapunknak Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakértő rámutatott, hogy a KSH gyorstájékoztatója igazolta azt a várakozásukat, mely szerint a visszaesés mögötti fő tényező továbbra is a magas energiaköltségek és kamatok, valamint gyenge belső és külső kereslet miatt gyengélkedő feldolgozóipar, illetve a magas infláció miatt visszaeső lakossági fogyasztás voltak. Előrejelzése szerint a harmadik negyedévtől viszont már elkezdődhet a kilábalás, viszont a kilátásokat továbbra is negatív kockázatok övezik az európai feldolgozóipari lassulás folytatódása miatt.

Éppen ezért noha az év hátralévő részében negyedéves alapon már növekedésre számítunk, az nem lesz akkora mértékű, hogy 2023-ban éves szinten is pozitív legyen a GDP növekedés

– jelezte a szakértő, hozzátéve, hogy 2,5 százalékos növekedést várnak jövőre, amit majd a szeptemberben megjelenő részletes adatok publikálását követően felülvizsgálnak.

Kiss Péter kifejtette: a megjelent GDP-adat várhatóan megerősíti a jegybanki döntéshozókat a kamatok normálizációjának folytatásában, és megerősíti azt az alapforgatókönyvünket, hogy a negyedik negyedévben elindulhat az alapkamat fokozatos és óvatos csökkentése is. A kormányzatra viszont nagyobb nyomást helyez a gazdasági növekedés tervezettől való elmaradása. Egyre távolabb kerülhet a 1,5 százalékos növekedési, és a 3,9 százalékos költségvetési hiánycél. Az idei költségvetés várhatóan szeptemberi felülvizsgálata kapcsán tehát további kiigazító intézkedések bejelentésére lehet számítani, ami kapcsán megnövekedhet a volatilitás a hazai eszközöknél – állapította meg a szakértő.

Szinte mindenkit megleptek az adatok

A második negyedévben a GDP a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebbül alakult – értékelte az adatokat Regős Gábor, a Makronóm Intézet elemzője, aki azt is hozzátette, hogy ez az adat kedvezőtlenebb az uniós átlagnál is, ahol negyedéves alapon stagnálás, éves alapon pedig kismértékű növekedés történt.

A Makronóm Intézet elemzője szerint az éves visszaeséshez a várakozásoknak megfelelően a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult – a negatív meglepetés itt a csökkenés mértéke. Az ipar és a kereskedelem éves alapú mérséklődése a gyenge belső keresletre való tekintettel nem meglepetés, ahogy a mezőgazdaság alacsony bázis miatt növekvő teljesítménye sem. Az építőipar teljesítménye a gyenge kereslet miatt szintén érdemben csökkenhetett.

Ahol kedvezőbb adatot vártunk volna, azok a piaci szolgáltatások – beleértve a jelentős visszaesést elszenvedő szállítási ágazatot. Bár a felhasználási oldalról a KSH az első becslésnél még nem közöl adatokat, tudható, hogy a fogyasztás és a beruházás fékezte a gazdasági teljesítményt, míg a nettó export vélhetően javította.

Regős Gábor arra is emlékeztetett, hogy a fogyasztás csökkenésében a magas bázis mellett a reálkeresetek magas infláció miatti mérséklődése játszott szerepet, míg a beruházásokat a forráshiány (uniós források visszatartása, a magas kamatkörnyezet, illetve az állami, valamint önkormányzati beruházások elhalasztása) húzta vissza.

<img id="kep_szerkfoto_image_50455633" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5045/50455/504556/50455633_94768c03ea7cd16d2fd03695d48276a1_wm.jpg" loading="lazy" alt="Építkezés Vácon 2023. június 22-én" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/16/gdp-adatok-novekedes-recesszio-gazdasagi-valsag-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A fa lehet az építőipar jövője, de a kender is befigyelhet

A fa lehet az építőipar jövője, de a kender is befigyelhet

Fával törik az utat a fenntartható építésgazdaság felé vezető úton. Az Index korábban több ízben …