2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mindent megváltoztat, ami a Balti-tengeren történt, már semmi sincs biztonságban

Hirdetés

Mindent megváltoztat, ami a Balti-tengeren történt, már semmi sincs biztonságban

Szeptember végén megtámadták az Északi Áramlat 1 és 2 vezetéket, ám a művelet felelőseit egyelőre nem sikerült azonosítani. Az esemény nem veszélyezteti Magyarország energiaellátását, azonban a következményei messzebbre mutathatnak. Érdemes kiemelni, hogy az incidens egy pillanatra megkérdőjelezte a globális kereskedelmi csatornák biztonságát, ami a második világháború óta a folyamatosan kialakult globalizáció alapja.

Ez a támadás mindent megváltoztatott

A Balti-tengeren történt támadás több kérdést is felvethet a globalizáció által kialakult jólét szempontjából. Ugyanakkor globalizált gazdaság nincs globalizált kereskedelem nélkül, ami elképzelhetetlen tengeri hajózás nélkül. 

TEHÁT, HA NINCS TENGERI SZÁLLÍTÁS VAGY TENGERI KERESKEDELEM, AKKOR NINCS GLOBÁLIS KERESKEDELEM, ami nélkül NEM képes MŰKÖDNI A GLOBALIZÁCIÓ.

Hirdetés

Ahogy az korábban, úgy napjainkban is érvényes, hogy a legfontosabb kereskedelmi útvonalak a tengereken vannak. Így, ha nincs biztonság a tengereken, akkor az energiakereskedelem és számos kritikus infrastrukturális csatorna is megkérdőjeleződik, az általános kereskedelmen túl.

A korábbi geopolitikai optimizmus egyik jelének a tenger alatti vezetékek tekinthetők, jellegükből adódóan ezek mostanra behálózzák a világot. Amikor ezeket létesítették, az építés során volt egy nagy adag optimizmus, hiszen ezeket fizikailag lehetetlen megvédeni. Itt nemcsak az olajvezetékekről van szó, hanem például az optikai kábelekről is, amelyek az internetet biztosítják szerte a világon. Lehetetlen több ezer kilométer hosszúságú gáz-, elektromos, optikai vezetéket megvédeni

– foglalta össze az Indexnek Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa, aki szerint korábban minden résztvevőnek érdekében állt a globális hálózat fennmaradása érdekében a kritikus infrastruktúrák védelme, amelyről az orosz–ukrán háború kapcsán számos kérdés merült fel. 

A fegyveres konfliktus egyik résztvevőjének, Oroszországnak nem feltétlenül áll érdekében ezeknek a gócpontoknak a megóvása. Ráadásul van elég ereje ahhoz, hogy befolyásolja ezeket a kritikus infrastruktúrákat. „Ezért most, ha az érdekükben áll, mindent megtesznek azért, hogy ez a rend összeomoljon” – mutatott rá lapunknak Robert C. Castel. A szakértő sorai között olvasva világossá válik, hogy az a globális rend kérdőjeleződött meg, amelyben eddig szinte minden szereplőnek az érdeke volt ezen csatornák zavartalan működése. 

A történet szempontjából teljesen mellékes, hogy ki a Balti-tengeren történtek felelőse – vélte a szakértő, aki szerint a következmény leginkább ennyire fontos, hiszen kérdésessé válik a világot behálózó gáz- és olajvezetékek mellett a több ezer kilométer hosszúságú optikai kábelek sorsa is. Talán a legidőszerűbb kérdés, hogy most mi lesz a Balti-tengeren a napokban átadott új gázvezetékkel, ami Norvégiából érkezik Lengyelországba?

Lehetetlen ezeket megvédeni

A biztonságpolitikai korlát a Török Áramlaton keresztül szemléltethető a legjobban. A csővezeték teljes hossza csak Törökországig 1100 kilométer, ebből 935 a tenger alatti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/10/04/eszaki-aramlat-tamadas-biztosagpolitika-szijjarto-peter-vedelmi-rendszer-eszaki-aramlat-tamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Most éppen 8 milliárddal drágult az atlétikai stadion

Most éppen 8 milliárddal drágult az atlétikai stadion

Egy friss kormányhatározat szerint 246 milliárd forintra emelkedik a Ferencvárosban épülő atlétikai stadion költsége – szúrta …