2020. augusztus 5., szerdaMa Krisztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Krisztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Minden második cég megtartaná a távmunkát

Minden második cég megtartaná a távmunkát

Minden második munkáltatónál megmaradhat a távmunka lehetősége, míg a cégek ötödénél jelenleg is a távmunka az általános – derült ki a Profession.hu 750 cég bevonásával készített felméréséből. Ráadásul a vállalkozások rendkívül optimistán látják a jövőt, ismerteti a Magyar Nemzet.

Az állásportál szerint, minden második vállalkozás kedvezőnek látja a következő fél évet, ezzel szemben áprilisban csak minden negyedik cégvezető volt bizakodó.

A cégek 93 százaléka nem tervezi a távmunkában dolgozók juttatásának átalakítását, ahol mégis, ott elsősorban az internetszolgáltatásra, a rezsire és az étkezési költségekre vezetnek be támogatást.

IllusztrációForrás: Creative Lab/Shutterstock

A vártnál jóval kevesebb munkahelyen vezettek be kényszerintézkedéseket, például részmunkaidőt vagy kényszerszabadságot. Áprilisban és júniusban a cégek ötöde jelezte, hogy nem kerül sor a munkavállalókra nézve hátrányos döntésekre.

Ráadásul az elbocsátási szándék is csökkent: míg áprilisban a vállalatok fele tudta biztosra mondani, nem küldenek el senkit, júniusban már 67 százalékuk jelezte, nem lesz elbocsátás.

Leépítési szándékát a válaszadók mindössze hat százaléka jelezte.

Az elbocsátások az üzleti szférát és a kereskedelmi szektort érintették eddig, míg az építőipari cégek felkészülnek rá, hogy a következő fél évben elbocsátásokra lehet szükség. A közigazgatásban, egészségügyben és oktatásban eddig sem volt jellemző és a későbbiekben sem várhatók elbocsátások, míg a szolgáltató-szektor cégvezetői egyelőre bizonytalanok.

IllusztrációForrás: Malte Luk / Pexels

A cégek 33 százalékánál heti öt napot dolgoztak otthonról az alkalmazottak tavasszal, és minél nagyobb volt az adott cég, annál nagyobb volt a folyamatos távmunka aránya.

A vállalatok 44 százalékának dolgozói – jellemzően az egészségügyi dolgozók – egyáltalán nem maradhattak otthon, míg heti egy-két napos home office-t a cégek hét százaléka, heti három-négy napos távoli munkavégzést pedig a cégek 16 százaléka rendelt el a veszélyhelyzet idején.

Ráadásul a cégvezetők 56 százaléka látta úgy, hogy alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról, mint korábban az irodában, 18 százalékuk szerint pedig kifejezetten javított a vállalat hatékonyságán a távmunka.

Ugyanakkor 26 százalékuk hatékonyságcsökkenésről számolt be, leginkább egyéni vállalkozók és saját tulajdonú cégek vezetői.

IllusztrációForrás: Elly Fairytale / Pexels

A biztonságos irodai munkavégzéshez a cégek 81 százaléka biztosít dolgozóinak egészségvédelmi felszerelést, leginkább maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőt.

A cégek közel fele a távmunka lehetőségét tartja meg, negyedük a biztonságos étkezést teszi lehetővé, és szintén negyedük a munkaállomások egymástól távolabbra helyezésével segíti elő, az irodai környezet biztonságosabb legyen.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200731-minden-masodik-ceg-donthet-a-tavoli-munkavegzes-mellet.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV …