2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Minden banki adatunkat védeni kell a csalóktól – MNB Pénzügyi sarok

Hirdetés

Minden banki adatunkat védeni kell a csalóktól – MNB Pénzügyi sarok

Forgalmasabb időszakokban egyre nehezebben felderíthető cselekkel szedik rá áldozataikat a banki ügyfeleket célzó csalók. Tavaly év végén a korábbi hónapokhoz képest megduplázódtak a banki adathalász támadások és ezáltal az ügyfélpanaszok is. Elég kevés az esélyünk, hogy visszakapjuk az elvesztett összeget, ha a csalók a mi közreműködésünkkel szerezték meg bankszámlánk, bankkártyánk adatait vagy az internetes banki szolgáltatásokhoz szükséges azonosítóinkat.

A csalásról az érintett bank általában csak közvetett információkkal rendelkezik. Sokszor bebizonyosodik, hogy a megtévesztett ügyfelek maguk adták ki a kódokat, érzékeny azonosító adataikat (pl. úgy, hogy PIN-kódjukat a csaláshoz használt, a bűnözők által ellopott bankkártya mellett tartották, vagy megadták a kár-tyaadataikat egy adathalász weboldalon). Ez súlyosan gondatlan magatartásnak minősülhet és ilyenkor a banknak nincs kárviselési kötelezettsége. Ugyanilyen eset, ha állítólagos banki telefonhívások során a hívó fél kérését, felhívását teljesítve, bizonytalan eredetű – valójában kémkedésre is alkalmas – programot (pl. AnyDesk) telepítünk a számítógépünkre, okostelefonunkra, melyek aztán kifürkészik azonosítóinkat.Az utóbbi időben a bűnözök a digitális világban támadva próbálják megszerezni banki azonosító adatainkat, gyakorta mézesmadzagot elhúzva előttünk, pl. feltűnően olcsó termékek kínálatával. Ha egy ilyen terméket kínáló webáruháznál vásároltunk, és a megrendelt termék nem érkezik meg, elképzelhető, hogy adathalászok áldozatává váltunk, vagyis az oldal célja a bankkártyaadataink megszerzése volt.

A kiberbiztonsági kockázatok megelőzése, csökkentése érdekében az MNB, a Magyar Bankszövetség, a pénzpiac szereplői, illetve több egyéb hatóság nemrég KiberPajzs néven közös oktatási kampányt indított el az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek támogatására. Ennek kapcsán megújult az MNB Pénzügyi Navigátor oldalának digitális biztonsággal kapcsolatos fejezete is, amelyen további hasznos információkat találhatunk a témában.

a cikk szerzője dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230127-gazdasag-penz-mnb-csalas-banki-adatok-penzugyi-sarok.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy német bank bedőlésétől rettegnek az emberek

Egy német bank bedőlésétől rettegnek az emberek

A bankrészvények újra zuhanni kezdtek a pénteki európai tőzsdei kereskedésben, ugyanis attól rettegnek az emberek, hogy további …