2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Minden, amit eddig nem tudott az új rezsiszabályokról

Hirdetés

Minden, amit eddig nem tudott az új rezsiszabályokról

Augusztus 1-től már csak a kormány által megadott átlagfogyasztási értékig jár a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár, felette a lakossági fogyasztók, és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci árra keresztelt díjat fizetik. Eddig tiszta sor, hogy ideje elkezdeni a nagy spórolást, azonban eligazodni az új rezsiszabályokban, és a hozzájuk kötődő kifejezésekben: már egy másik történet.

A rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése óta annyi energetikai szakkifejezés szabadult ránk, többek között az erről szóló kormányrendelet által, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Konkrétan már magyar-magyar szótárra van szükségünk ahhoz, hogy megértsük az új számlákat, az új rendszert, és egyáltalán azt, hogy pontosan mi is történik velünk, illetve mi alapján fogunk remélhetőleg nem sokkal többet fizetni az energiáért.

Hogy segítsünk eligazodni az új szabályok világában, illetve abban, hogy mi alapján szabják mostantól számunkra az energiaárakat, Holoda Attila energetikai szakértőt kérdezte az Index.

Hirdetés

Kisfeszültségen vételező, egyetemes szolgáltatás, fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény, HUPX, végső menedékes jogintézmény és társaik: most mindent is elmagyarázunk, ami energetikailag érint bennünket, remélhetőleg a lehető legközérthetőbben.

De kik vagy mik azok a kisfeszültségen vételezők?

A kisfeszültségen vételező fogalma leegyszerűsítve a hétköznapi fogyasztó.

A kifeszültségű vételező mindeközben azt is jelenti, hogy ő legfeljebb háromszor 63 amperrel veszi az áramot. Ugyanez más megfogalmazásban úgy hangzik: ők a 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű elektromos áram felhasználók. (Ez azért 3×63, mert különbséget teszünk a között, hogy például egy vagy legfeljebb három fázis jön le a házba/a lakásba.)

E fölött már megérkezünk a céges világba, amikor saját üzemeltetésű és karbantartású trafót kell létesíteni, amely átalakítja az áramot, ami már egy egészen más sztori, mint a mi kis lakossági rezsicsökkentésünk.

És kinek jár az egyetemes szolgáltatás?

Az egyetemes szolgáltatói körbe alapvetően megint a lakosság tartozik. Az egyetemes szolgáltatás maga a rezsicsökkentés. Az egyetemes szolgáltató pedig a vállalat, amelyik a rezsicsökkentett áron szolgáltatja a gázt és az áramot.

Ezt bővebben kifejtve azt mondhatjuk, hogy az egyetemes szolgáltatói körbe tartozik minden, az előbb említett kisfeszültségen vételező, 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű fogyasztó. Ők lehetnek jogosultak továbbra is a rezsicsökkentett energiaárakra ameddig nem lépik túl a kormány által átlagfogyasztásként kijelölt limitet.

Tehát például akik az egyetemes szolgáltatói kör tagjai:

  • a lakossági fogyasztók;
  • a lakásszövetkezetek;
  • a társasházak;
  • a társasházaknál viszont csak azok tartoznak bele, ahol több a lakáscélú helyiségek száma, mint a nem lakáscélú;
  • a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek, vagyis a bevett hazai egyházak.
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/04/energia-veszelyhelyzet-energia-gazdasag-rezsi-rezsicsokkentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európa egységesen reagálna a nyersanyagválságra, de jó ez nekünk?

Európa egységesen reagálna a nyersanyagválságra, de jó ez nekünk?

A javaslat szinte azonnal nagy port kavart. Magyarországon kívül Portugália és Spanyolország is azonnal ellenezte, …