2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Hirdetés

Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Az Index elsőként számolt be arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését. Az anyagot december eleje óta vizsgálta a gyógyszerhatóság. Úgy értesültünk, hogy már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros és egyéb vizsgálatai vannak hátra, és ha mindent rendben találnak a szakemberek, akkor minden akadály elhárul az orosz oltóanyag itthoni felhasználása elől. 

Az  OGYÉI munkatársai Oroszországban már ellenőrizték a Szputnyik V vakcinát gyártó üzemet, csütörtökön pedig az oroszországi „társintézetüknél” egyeztetnek a vakcinák gyógyszerészeti engedélyéről. Ezek a tárgyalások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a csütörtökön Moszkvába utazó Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodjon a Szputnyik vakcinák behozataláról az orosz illetékesekkel. 

Az Index úgy tudja, hogy legalább egymillió adag orosz oltóanyagról szóló megállapodást jelenthet be pénteken Szijjártó Péter. A Magyar beszerzést további uniós államok követhetik majd.  

Hirdetés

Mivel Magyarország uniós tagállam, az Európai Unió gyógyszerhatóságának, az EMA-nak kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására. Az EMA korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az Európai Bizottság vonatkozó rendelete értelmében

VÉSZHELYZETI SÜRGŐSSÉGI ELJÁRÁSBAN ENGEDÉLY NÉLKÜLI TERMÉK IS FORGALMAZHATÓ IDEIGLENESEN. 

Szijjártó Péter szerdán azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan egyeztetnek a szerződésről, amelyet orosz oldalról az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap ír majd alá. Szijjártó Péter közölte:

Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést, és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen.

Mivel a Szputnyik V vakcinát gyártó orosz gyógyszervállalattal az Európai Unió nem kötött szerződést vakcinaszállításra, ezért a céggel a magyar kormány az uniós beszerzési folyamatoktól függetlenül is tárgyalhat. 

A <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/21/koronavirus_moszkva_orosz_vakcina_millios_nagysagrend/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hamarosan minden második eladott kerékpár e-bike lehet

Hamarosan minden második eladott kerékpár e-bike lehet

A koronavírus-válság egyik igazán pozitív hatása a közlekedésben stabilan érződik tavaly óta: egyre többen és …