2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Milliók élvezik nap mint nap, ez lett a jutalom

Hirdetés

Milliók élvezik nap mint nap, ez lett a jutalom

Világszerte nagyon közkedvelt ital a kávé. Rengeteg változata létezik, isszák hidegen, melegen, koffeinnel, vagy koffeinmentesen, tehéntejjel, laktózmentes tehéntejjel, szójatejjel, mandulatejjel, rizstejjel és így tovább. Sokan home officeban dolgoztak az elmúlt időszakban, ami valakinek nagy újdonság volt, valakinek kevésbé, attól függ, hogy hol járt idáig, a versenyszférában például jóval elterjedtebb szokás az otthoni munkavégzés, főleg, hogy számos tanulmány szerint még hatékonyabb is, mint ha bejárnánk az irodánkba.

Egy dologról nem akart senki lemondani: a kávéjáról.

Hirdetés

A Covid–19-járvány globális gazdasági problémákat idéz elő, a pandémia hatása pedig érezhető a kávépiacon is. A BBC arról cikkez, hogy

a világon előállított kávé mintegy 80 százaléka 25 millió kávétermelő munkájának köszönhető, de összességében több mint 120 millió ember megélhetése függ ettől az iparágtól.

Ebben benne van a nagyvállalatok tulajdonosain, a tőkéseken kívül szinten mindenki, az egyszerű farmertől kezdve a kávépörkölőkön át a szállítókig. Ez nem kevés ember. Főleg, ha azt nézzük, hogy az első hullám idején a világon szinten mindenhol kijárási korlátozások léptek életbe, amikor pedig feloldották, mérsékelték azokat, akkor sem fogyott olyan mértékben a kávé a vendéglátóhelyeken, drasztikusan esett a turizmus.

A kávéipar viharos vizeket szelt az elmúlt időszakban, de nem állhatott le, a megváltozott életkörülmények nem jelentették azt, hogy az emberek nem akarják elfogyasztani kedvenc feketéjüket, napjában akár többször is. Mégis hogyan élték túl?

Barista munka közben Indonéziában

Barista munka közben Indonéziában

Fotó: Dennis Andra / SOPA Images / LightRocket / Getty Images Hungary

A finom és a strapabíró

Bár legalább 124 kávéfajtát ismerünk, a legnépszerűbbek az arabica és a robusta. Az arabicát már 1753 óta főzik; a legismertebb variánsai a Typica és a Bourbon, de ezekből is több variánst fejlesztettek (például a brazíliai Caturrát, vagy a közép-amerikai Ticót). A robusta kiváló instantkávé-alapanyag, és sokkal hálásabb haszonnövény, mint az arabica: a cserjéje 10 méterre is megnőhet, és bár a kávészemei kisebbek, mint az arabicáé, egy cserjén több nő belőlük.

Mint arról már korábban írt az Index, a világ kávétermésének 30 százaléka robustából áll, de azt többnyire instant kávékhoz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/11/kave_pandemia_kavefogyasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évszázadok óta nem tapasztalt recessziót jósol a brit külügyér

Évszázadok óta nem tapasztalt recessziót jósol a brit külügyér

Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolóban …