2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Milliók élelmezése oldható meg ezzel a szuperélelmiszerrel

Hirdetés

Milliók élelmezése oldható meg ezzel a szuperélelmiszerrel

Az első generációs hibrid növények általában jobban teljesítenek az elődeiknél, ez a rendkívüli vitalitás azonban csak a hibrideknél előforduló jelenség. A második generációnál ez a tulajdonság már nincs meg, ha a hibrideket egymás közt szaporítják újra – írja a magyarmezogazdasag.hu. Tehát ha egy gazdálkodó a nagy-teljesítményű hibrid fajtákat szeretné termeszteni, minden évben újra be kell szereznie a vetőmagot. 

A rizs esetében, mely a fél világ számára alapvető élelmiszer, a hibridek előállítása meglehetősen költséges mutatvány, és mindössze nagyjából 10 százalék körüli termésnövekedést eredményez.Emiatt a hibrid rizsek jelentette előnyök a legtöbb gazdálkodóhoz el sem jutnak – mondta Gurdev Khush, a Kaliforniai Egyetem (UC Davis) Növénytudományi Tanszékének adjunktus emeritus professzora. 

A tudós szerint ez a módszer más élelmiszernövényeknél is alkalmazható. A rizs egyébként más gabonafélék genetikai modelljeként is szolgál, mint például a kukorica és a búza, és ezek a növények jelentik a legfőbb alapvető élelmiszereket a világ számára.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230119-gazdasag-penz-mezogazdasag-rizs-elelmezes.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …