2021. január 21., csütörtökMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.21. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mik voltak a jó befektetések az idén?

Hirdetés

Mik voltak a jó befektetések az idén?

Arany, ami fénylik

Mibe fektethetünk világjárvány, válság, korlátozó intézkedések és általános bizonytalanság idején? A válasz néhány évvel ezelőtt nagyon egyszerű lett volna: aranyba! Ha nagy a bizonytalanság, a befektetők általában menekülnek a piacokról, és a legbiztosabbnak látszó befektetést választják. Ez eddig hagyományosan például az arany volt. Az idén azonban bonyolultabb lett a helyzet. Nem feltétlenül kellett menekülni a tőzsdéktől, sőt!

Az arany ára az idén 24,02 százalékot emelkedett,

Hirdetés

ami, lássuk be, fantasztikus befektetésnek látszik, és meg is felel a várakozásoknak, mivel válság volt, ezért az arany árának emelkedésére számíthattunk.

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank 2018-as sajtótájékoztatóján a jegybank székházában

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank 2018-as sajtótájékoztatóján a jegybank székházában

Fotó: Illyés Tibor / MTI

És a tőzsde?

Ha valaki semmi mást nem tett, csak az amerikai S&P 500 tőzsdeindexet követte,

az idén akkor is 28,88 százalék nyereséget könyvelhetett el.

Ez az index az elmúlt évek átlagában 7,19 százalékot hozott, az idei azonban, mint tudjuk, nem volt átlagos év tőzsdei szempontból sem. Ha tehát valaki csak a konzervatívnak tekinthető vezető amerikai tőzsdeindexbe fektetett, máris jóval az infláció felett, és az aranyba fektetőknél is jobban kereshetett. Az arany ára egyébként 2009-ben, vagyis a legutóbbi nagy pénzügyi válság idején 25,04 százalékot emelkedett, vagyis majdnem annyit, mint az idén.

Mit történt azonban, ha valaki egy jól teljesítő részvényt vásárolt? A Covid–19 elleni védőoltás fejlesztésén dolgozó

MODERNA papírjaiért JANUÁRBAN 19 DOLLÁRT KÉRTEK, MA PEDIG NAGYJÁBÓL 138-AT.

Ez tehát jó invesztíciónak tekinthető, finoman fogalmazva is. Januárban persze még nem tudtuk, hogy járvány lesz, és a Modernáról sem hallott akkor még túl sok befektető, annak ellenére, hogy a cég nem új, legalább egy évtizede munkálkodik nukleinsav-alapú kezelések fejlesztésén. Mondhatnánk tehát, hogy szerencse kellett (volna) ahhoz, hogy valaki alaposan bevásároljon Moderna-részvényekből januárban.

Moderna vs. Pfizer

Igen ám, de például március 16-án, amikor a már elkészült Moderna Covid-vakcinájával beoltották az első beteget, a cég papírjai még mindig csak 26 dollárt értek. Itt tehát már lehetett tudni, hogy járvány van, és létezik egy biotechcég, amely rekordidő alatt vakcinát fejlesztett ki a kórokozó ellen. Logikus befektetés lehetett tehát már ekkor is.

Egy másik vakcinát fejlesztő cég, a Pfizer még a Modernát is megelőzte. A Pfizer oltását hagyták jóvá a nyugati világban elsőként széles körű használatra, méghozzá Nagy-Britanniában. Akkor tehát ez is jó befektetés lenne, netán a Moderna-részvényeknél is jobb? A válasz meglepő: egy Pfizer-papír ára január elsején 37,13 dollár volt, most pedig 37,38. Nem mindegy tehát, hogy melyik vakcinagyártóba fektettünk. A magyarázat az, hogy míg a Moderna értékét alapvetően meghatározza Covid elleni oltásuk sikere, a Pfizer esetében ez a vállalat teljes eredményének viszonylag kis százalékát adja. 

De vegyünk egy másik céget, amiről gyakorlatilag mindenki hallott már!

A TESLA EGY RÉSZVÉNYÉÉRT NAGYJÁBÓL 86 DOLLÁRT KÉRTEK JANUÁR ELSEJÉN, MOSTANSÁG PEDIG 695-ÖT.

Tesla-üzlet Manhattanben

Tesla-üzlet Manhattanben

Fotó: VIEW press / Getty Images Hungary

Ez a szárnyalás az idén Elon Muskot a 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/30/mik_voltak_a_jo_befektetesek_iden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Németország betiltotta a kakascsibék lemészárlását

Németország betiltotta a kakascsibék lemészárlását

Már 2022-től megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban a szövetségi kormány szerdai döntése alapján, így …