2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Miért térnek haza a lengyel kivándorlók?

Hirdetés

Miért térnek haza a lengyel kivándorlók?

Magdalena Sperkowska 2006-ban feladta az állását egy varsói bankban, és félbehagyta egyetemi tanulmányait, mert úgy döntött, az Egyesült Királyságban próbál szerencsét. Néhány évig takarított, majd stabil állása lett egy cumisüvegeket gyártó vállalatnál. Később középvezetői szintig vitte, ám 2019-ben a cég áttelepítette az üzemet a szigetországból Hollandiába, és az utcára került. A magyarázat a brexit lehet, bár ezt soha nem erősítették meg – mondta Sperkowska a Notes from Poland hírportálnak nyilatkozva az észak-lengyelországi Bydgoszcz városában lévő lakásában. 

A 38 éves asszony ugyanis 2020 szeptemberében párjával, a negyvenéves Emil Bialasszal és nyolcéves fiukkal hazaköltözött Lengyelországba. A hazatéréssel messze nincs egyedül, sokan választották ezt az utat, miután a britek a 2016. júniusi függetlenségi népszavazáson kis többséggel az uniós kilépés mellett döntöttek. Ugyanakkor azt állítja, hogy nem a brexit választásuk fő oka, megtakarításaikat jó ideje Lengyelországban fektették be, hogy megalapozzák hazatérésüket. 

A hazájukba visszatérő lengyelek hetven százaléka azt mondja, hogy nem a brexit miatt döntött így, bár egyesek arról számolnak be, hogy érték őket idegengyűlöletből fakadó atrocitások a referendum után – derül ki abból a kutatásból, amelyet Olga Czeranowska, a varsói társadalomtudományi egyetem kutatójának vezetésével lengyel és litván hazatérők körében végeztek.

Hirdetés

Sok ezer hazatérő

Bár több mint egymillió lengyel állampolgár folyamodott letelepedett státuszért az Egyesült Királyságban, miután ott-tartózkodásuk jogalapja az uniós kilépéssel megszűnt, a brit statisztikai adatok szerint a lengyel bevándorlóközösség létszáma 2020-ra 738 ezerre csökkent a 2017-es 1,02 millióról.

A visszatelepülés nyomon követhető a közösségi médiában. Facebook-csoportok, fórumok, blogok foglalkoznak az ezzel kapcsolatos problémákkal, lehetőségekkel. Sperkowska és Bialas egymástól függetlenül népszerű YouTube-csatornát működtet, Koszty Budlowy és Vlog z Zycia címmel, amelyen dokumentálják hazatérésüket Lengyelországba. Sperkowska azt mondja, a lehető legőszintébben akar beszámolni új életükről a hazájukban, amivel sokaknak segíthet, akik hezitálnak, jöjjenek, vagy maradjanak Angliában.

Családi kötelékek

Sperkowska arról is beszámol, hogy a családi kötelékek sokakat ösztönöznek a visszatérésre. Édesanyja három évvel ezelőtt váratlanul meghalt, miközben ő távol volt. Azt sem tudta, hogyan reagáljon erre. Haza tudott repülni persze, de várnia […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/10/munkaeropiac-lengyelorszag-egyesult-kiralysag-kivandorlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt a Louis Vuitton sztárdizájnere

Meghalt a Louis Vuitton sztárdizájnere

Egy ritka rákbetegségben 41 éves korában meghalt Virgil Abloh, a Louis Vuitton divatház sztárdizájnere, a …