2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Miért kell félni az emelkedő energiaáraktól?

Hirdetés

Miért kell félni az emelkedő energiaáraktól?

Évtizedek óta nem tapasztalt mértékű energiaár-emelkedés zajlik a világban. Idén novemberben a kőolaj világpiaci ára immár 30, a földgáz és az áram ára több mint 350 százalékkal haladta meg a 2017-2019-es időszak átlagát. Az energiaárak emelkedésében pedig gazdasági és geopolitikai okok egyaránt meghatározóak – hasonló dráma játszódott a világgazdaságban a múlt század hetvenes éveiben, amikor a két nagy olajválság az energiaárak drasztikus emelkedését hozta el.

Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy a jelenlegi gazdaság jelentősen eltér a fél évszázaddal ezelőttitől – hívták fel a figyelmet az  MNB elemzői.

A világpiaci energiaárak változása a legfontosabb tételek esetéb

Fotó: MNB

Az energiaárak mostani hirtelen emelkedése ugyanis az eltérő gazdaságszerkezet miatt az akkorinál várhatóan enyhébb reálgazdasági következményekkel jár. Egyrészt az energiatermelés már jóval kevésbé támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagokra, másrészt a gazdaságok energiaintenzitása is csökkent (azaz egységnyi hozzáadott érték megtermeléséhez fele annyi energia szükséges) Ez nagyban köszönhető a termelési szerkezetek átalakulásának (szolgáltatások előretörése), valamint az általános energiahatékonyság növekedésének.

Hirdetés

Így fest a magyar energiahelyzet

Magyarország 2019-es földgázfelhasználása 354 ezer terajoule (TJ) volt, ennek 27 százaléka (94 ezer TJ) egyéb energiakibocsátásra ment, elsősorban elektromos áram termeléséhez. A fennmaradó 73 százaléknyi földgáz végső felhasználása az ipar és a háztartások között körülbelül fele-fele arányban oszlik meg. A 2021 második félévben látott áremelkedések – az éves szerződések lejáratától függően – a szabadpiacon beszerző cégeknek érdemi többletköltséget jelentettek, míg az egyetemes szolgáltatásban lévő vállalatok, valamint lakosság rezsiköltségei nem emelkedtek a 2013 óta érvényben lévő hatósági áras fixálás miatt.

Az áram legalább háromszor nagyobb tétel a vállalatok rezsiköltségeiben, mint a földgáz. A nem háztartási, végfelhasználási célú áramfogyasztás 103 ezer TJ […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/24/miert-kell-felni-az-emelkedo-energiaaraktol-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Az év elejével véget ért a kegyelmi állapot a személyi kölcsönök piacán. A bankok a …