2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mi vár a magyar gazdaságra a választások után?

Hirdetés

Mi vár a magyar gazdaságra a választások után?

Az Orbán-kormány tudatosan olyan helyzetet próbál teremteni, hogy ha elveszíti a jövő tavaszi országgyűlési választásokat, a hatalomra kerülő ellenzék ne tudja a saját gazdaságpolitikáját megvalósítani – idetartozik az adósság és az infláció kérdése is, jelentette ki Mellár Tamás közgazdász, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ellenzéki alelnöke a Republikon Intézet gazdasági konferenciáján.

Én azokkal értek egyet, akik szerint

van érdemi fiskális mozgástér, mivel a költségvetési prioritásokat a mindenkori magyar kormány határozza meg.

Reálisnak tartom azt a becslést, hogy 1500 milliárd forint körüli a mozgástér – ennyi pénzről lehet máshogy dönteni 2022-ben, tette hozzá Mellár.

Hirdetés

A költségvetési mozgástér megbecsüléséhez tudni kellene, hogy egy következő kabinet mit akar pontosan. Én speciel azt gondolom, hogy gyökeresen át kellene alakítani a teljes büdzsét: ennek érdekében a GDP 10-12 százalékát elérő vagy meghaladó változtatást javasolnék – mondta a vitában Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

A közgazdász úgy fogalmazott:

nem az a lényeg, hogy mekkora a költségvetési deficit, hanem az, hogy mit akarunk elérni.

Azt kell tehát először kitalálni, hogy mit akarunk csinálni, ehhez kell a finanszírozást megtalálni, a deficit pedig ebből a szempontból másodlagos.

Világossá kell tenni, hogy válság alatt deficitet kell csinálni, az értelmes válságkezeléshez pedig növelni kell az államadósságot – hangsúlyozta Pogátsa.

Elszaladt a régió mellettünk

A magyar gazdaság összteljesítménye javult a 2010-es években, jórészt a kedvező nemzetközi környezetnek és az uniós transzfereknek köszönhetően. A teljesítményünk azonban a kelet-közép-európai országokhoz képest gyenge – állapította meg Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a konferencián.

Chikán Attila

Chikán Attila

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Miközben a magyar gazdaság nem volt felzárkózóban a vírusválság előtt sem, a magyar kormány alkalmazkodási és helyreállítási terve nem áll összefüggésben a valódi kihívásokkal. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi versenyképességünk kilátásai a korábbinál is bizonytalanabbá váltak – összegzett Chikán.

Megugrott az infláció

A magyar infláció nem most szabadult el: 2017 óta tart a folyamat – mondta Király Júlia egyetemi tanár, az MNB korábbi alelnöke. Úgy látja, hogy jelenleg nehéz helyzetben van a magyar jegybank. Ha pedig a mostani magas infláció tartósan beépül a várakozásokba, az automatikusan megjelenik a béreknél és a kínálati áraknál is. Rossz hír továbbá, hogy a jövő évi választások előtti kormányzati költekezés a maginflációt is tovább emeli.

Magyarországon – ezt 1990 óta tudjuk – a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/17/republikon-konferencia-mi-var-a-magyar-gazdasagra-a-valasztasok-utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot …