2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mi járhat Orbán Viktor fejében, miért nem mozdítja meg a rezsiszámlákat?

Mi járhat Orbán Viktor fejében, miért nem mozdítja meg a rezsiszámlákat?

Jelentősen csökkentek a gázárak Európában az elmúlt hónapokban. Cikkünk készítésekor a holland gáztőzsdén a nyersanyag ára megawattonként 23,6 euró, azaz 8732 forint volt. Ez pedig számtalan kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg érdemben segít-e a kormány a rezsicsökkentéssel.

Orbán Viktor: Két hónapos csúszás van

A miniszterelnök május elején a rádióinterjújában elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a rezsicsökkentés mennyire fenntartható, de szerinte egyelőre nincs probléma. Emlékeztetett arra, hogy a háború előtt az országba szállított energiáért 7 milliárd eurót fizetett Magyarország, majd az égbeszökő árak után 17 milliárd eurót. „A legkézenfekvőbb megoldás az lett volna, ha árat emelünk, ez azzal járt volna, hogy havonta 150 ezer forinttal többet fizetnek a családok. A kormány úgy döntött, a következő időszakban sem szabadulnak el az árak, az átlagfogyasztásig a rezsivédett sávban maradnak” – hangsúlyozta, majd kiemelte az oroszoktól érkező energiánál észlelhető csúszóhatást. A tőzsdei árakhoz kötött az energia ára, amit az 2 hónapos csúszással követ le.

Érthető a kormány döntése?

Fontos rávilágítani arra, hogy az említett árral szemben a lakossági ár köbméterben van meghatározva: az átlagfogyasztásig 99,9 forint, afelett 767,2. Egy köbméter gáz nagyjából 10,55 kilowattórának felel meg, azaz 92,12 forintba kerülne a holland tőzsdei ár alapján. Ez első ránézésre valóban azt jelentené, a rezsicsökkentett árnál kisebb, azonban ez csak az átlagfogyasztás feletti árra tűnhet így, hiszen van ezzel egy probléma:

A tőzsdei ár ugyanis nagykereskedelmi ár, amire több további költségtényező tevődik, mint például a szolgáltató költsége, a hálózat költsége, illetve az adóterhek. Tehát az átlagfogyasztás feletti ár drágább, mint ami a piaci árból következik, az átlagfogyasztás alatti viszont olcsóbb

– összegezte az Indexnek Regős Gábor, a Makronóm Intézet elemzője, aki szerint ez két tényezőre vezethető vissza:

  1. az aktuálisan elfogyasztott gázt nem feltétlenül az aktuális áron vásároljuk. A most elfogyasztott gáz lehet a tavaly magas áron megvásárolt és még a tárolóban lévő gáz, de lehet az is, hogy határidős ügyletekkel korábban le lett fixálva az ár, hiszen akkor lehetetlennek tűnt, hogy visszaálljon a mostani alacsony ár.
  2. Másrészt a hatósági ár simító szereppel is rendelkezik: nem változik egyik percről a másikra annak függvényében, hogy a gáz ára éppen 4 euró vagy 340.

Márpedig az utóbbi hangsúlyos a kormányzati narratívában. Már jóval a váság előtt azt hangsúlyozták, az elsődleges céljuk az ármeghatározásban a kiszámíthatóság.

Ha folyamatosan változna a rendszer, akkor „a számlázási kavalkád (gyakori leolvasás, változó árak követhetetlensége) mellett az is problémát okozna, hogy 340-es gázárnál – de még 100 eurósnál is – sokan egyszerűen nem tudnák kifizetni a gázszámláikat vagy más fogyasztási cikkekről kellene lemondaniuk” – húzta alá Regős Gábor, aki hozzátette: így a keresletben fluktuáció keletkezne, ami az egész gazdasági teljesítményt tenné ingadozóvá, veszélyeztetve az egyes cégek túlélését, hiszen a kereslet mellett a bevétel is rendkívül kiszámíthatatlan lenne.

Mi lesz a rezsivédelmi alappal?

A kormány az elmúlt hetekben kihirdette, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/06/05/rezsicsokkentes-rezsi-rezsikoltseg-energia-veszelyhelyzet-rezsiharc-energiaarak-gazar-rezsivalsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

Majdnem agyonverték őket Alsózsolcán, most válaszokat akarnak adni

„Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette …