2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mészáros Lőrinc: Megvenném az összes Munkácsy-képet

Hirdetés

Mészáros Lőrinc: Megvenném az összes Munkácsy-képet

Rajta keresztül támadják a kormányt

A 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint ön az ország leggazdagabb embere csaknem 500 milliárd forint vagyonnal. Tavaly még a harmadik helyen szerepelt, de a Forbes ötven leggazdagabb idei összeállításán is megszerezte az első helyet. Önt gyakran támadják a megszerzett vagyona miatt, például azzal, hogy képes egy év alatt több mint kétszer annyival növelni a vagyonát, mint amennyit – mondjuk – Rafael Nadal keresett egész pályafutása alatt. 

Aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó. Cégek becsült értéke, amelyet sok tényező befolyásol. A valódi értékét a tulajdonomban álló cégeknek nem elsősorban pénzben mérem, hanem értékteremtő képességben. Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók. Ha ezekből a szempontokból vizsgálja valaki a Mészáros Csoporthoz tartozó cégeket, akkor jogosnak tartom, hogy az élmezőnyben szerepeljünk. E mögött teljesítmény áll. Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt. Egyébként ami a listákat illeti, emlékeztetnék Orbán Viktor miniszterelnök egyik korábbi megjegyzésére, amelyet egy újságírói kérdésre adott: „vannak, akik azért fizetnek, hogy felkerüljenek egy listára, és vannak, akik azért, hogy le”. Én nem tulajdonítok különösebb jelentőséget az említett listáknak.

A leggazdagabb adakozó

A nagy vagyon nagy társadalmi felelősséggel is jár. Az Index kíváncsi volt arra, hogy a növekvő pénzügyi eredmények mellett az elmúlt években a cég milyen karitatív tevékenységet folytatott. A Mészáros Csoport Kommunikációs Igazgatóságának válaszát szerkesztett formában közöljük.

Hirdetés

2019 őszén még a koronavírus járvány kitörése előtt talán nem volt olyan ember, aki ne hallott volna Györök Zentéről, és a bűvös 700 millió forintról, amiért a szülei gyűjtést indítottak. Maga az anyuka osztotta meg a hírt, hogy Mészáros Lőrinc is támogatta a kisfiú gyógykezelését 100 millió forinttal. Zente után újabb SMA-s kisfiúnak indítottak gyűjtést. Az Enyingen élő másfél éves Leventénél félévesen diagnosztizáltak gerincvelő-izomsorvadást. Mészáros Lőrinc 120 millió forintot adott a családnak, emellett más nagyvállalkozókat is megkeresett, hogy adakozzanak, ennek eredményeként további 200 millió forint gyűlt össze.

Az MKB Bank Nyrt. 2020. áprilisában 1 milliárd forintot adományozott az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedések elősegítésére.

A járvány miatt az anyagi ellehetetlenülés szélére sodródott Hársfalevél Ápolási Intézet és Nyugdíjas Ház működési költségeire 25 millió forintot utalt át a Fejér B.Á.L. Zrt.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztálya fogadja az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan covidos édesanyák koraszülöttjeit is. Ellátásukra egy új szállító-inkubátort adományozott a Mészáros Csoport 8 millió forint értékben.

A cégcsoport 50 millió forintot adományozott a GYERMEKKOR Gyermekgyógyítás Korszerűsítéséért Alapítványon keresztül a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára egy új és korszerű Élettani Laboratórium létesítésére.

A járványügyi feladatok megoldásához a Balatontourist mobilházakat bocsátott a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet rendelkezésére.

2020 novemberében a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 50 millió forint értékű támogatást nyújtott az Új Szent János Kórház Dr. Palich-Szántó Olga Alapítványa részére. 

2020 novemberében izomsorvadásban szenvedő gyermekek fejlesztését elősegítő orvostechnikai eszközt (prodrobot) adományozott a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának a Mészáros Csoport. Az érintett családoknak eddig jelentős anyagi megterheléssel járó kezelést ezentúl térítésmentesen biztosítja a kórház a 37 millió forintos adománynak köszönhetően.

A Csontvelő-Transzplantáció Alapítvány a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben csontvelő-transzplantáción átesett gyermekeket és családjukat támogatja oly módon, hogy hozzájárul az otthoni steril szoba kialakításához, a speciális gyógyszerek és különleges étrend költségeihez. A Mészáros Csoport által biztosított 5 millió forint a megváltozott életkörülmények miatt bajba jutott családoknak segít.

A V-Híd Zrt. 10 millió forinttal támogatta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán működő Aritmia Kutatás-Gyógyítás Alapítványt.

 A vállalat mintegy 8 millió forintos informatikai fejlesztéssel segítette, hogy országos szinten elérhetővé váljanak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermekek aktuális fejlettségének, növekedésének meghatározásához szükséges adatok, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez.

A PMA Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat speciális mentőautójának beszerzését 25 millió forinttal támogatta a cégcsoporthoz tartozó Takarékbank.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület 10 millió forint támogatásban részesült, amellyel 300 fogyatékossággal élő gyermek jövőbeni ellátását biztosítja az R-Kord Kft.

2021 márciusában a Mészáros Csoport 10 millió forinttal támogatta Kosztyú Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítványt. Az összegből rákban szenvedő gyermekeknek  alakítanak ki rekreációs pihenőházat.

200 millió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően 574 nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsalád nyaralhatott 2020 július közepétől szeptember közepéig. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels szállodáiban, Zalakaroson, Gyulán, illetve a Balaton partján. 2021-ben ismét 200 millió forinttal támogatja a Mészáros Csoport a rászoruló egyszülős és nagycsaládok üdültetését.

1000 egészségügyi dolgozó díjmentesen foglalhatott két főre szóló két éjszakás csomagot félpanziós ellátással a Hunguest Hotels kijelölt szállodáiban. A szállodalánc és a Mészáros Csoport 70 millió forint értékű felajánlással ezzel a fejezte ki köszönetét az egészségügyi ellátásban dolgozók koronavírus-járvány ideje alatt tanúsított heroikus munkájáért. Ezen felül valamennyi egészségügyi dolgozó 25 százalékos kedvezménnyel üdülhet idén a Hunguest szállodáiban, ennek értéke előre nem becsülhető. 

50 milió forint értékben, több mint 70 tonnányi tartós élelmiszert ajánlott fel a Mészáros Csoport a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került rászorulóknak. Ez a rendszerváltás óta a legnagyobb magán élelmiszeradomány.

Az M1 Flotta jóvoltából egy-egy gépjárművel segítette mintegy 10 millió forint értékben Mészáros Lőrinc Biatorbágy-Herceghalom illetve Felcsút polgárőreinek munkáját, a koronavírusjárvány alatt.

A Bicskei Önkéntes Tűzoltóság 200 milliós szerkocsi megvásárlásához gyűjtött pénzadományokat, amelyből 100 millió forintot Mészáros Lőrinc adományozott.

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy 120 teljesen felszerelt, bútorozott lakókonténerrel segítsék a horvátországi földrengés károsultjait. Az adomány összesen több mint 360 millió forint értékű volt. Ezen kívül a Mészáros Csoport 25 millió forint értékben több mint 46 tonnányi élelmiszert juttatott a horvátországi földrengés károsultjainak.

A Mészáros Alapítványon keresztül 2016 óta csaknem 800 diák kapott ösztöndíjat több mint 362 millió forint értékben.

A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány  minden évben 90-110 millió Ft körüli összeggel támogatja a térség fiataljainak otthonteremtését.

A covid-árvák megsegítésére a Mészáros Csoport cégei 50 millió forintot, Mészáros Lőrinc magánvagyonából pedig további 10 milliót utalt át a Regőczi István Alapítványnak.

Összesen: 2 milliárd 650 millió forint

Sok állami építőipari megrendelést kap, amely folyamatos, nagy mennyiségű munkát biztosít az érdekeltségeibe tartozó cégeknek. Amit felrónak önnel szemben, hogy politikai hátszéllel jut ezekhez a munkákhoz, a közbeszerzések tekintetében pedig a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz. 

Ez a vád is az ellenzéki politikusoktól és médiától jön. Az egy balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak. A munkáink döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutunk, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet. Én örvendetesnek találom, hogy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég nemzetközi hátterű multikkal tudja felvenni a versenyt. Ami pedig a tényeket illeti, mind nyilvánosan elérhető adat: 

a közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyertük el vagy kizárólagosan, vagy másokkal társulva. Aki tehát azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat.

Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem. Egyébként éppen abban az időszakban, 2008-ban igen jelentős üzleti eredményt értünk el. Tehát a politikai széljárástól függetlenül is le tudunk komoly teljesítményt tenni az asztalra. És itt jegyzem meg, hogy ebben is különbözik a jelenlegi politikai környezet a 2010 előttitől: a nem jobboldali táborhoz köthető, ám tisztességes és tehetséges üzletemberek is megtalálják a számításaikat, és sikeresek tudnak lenni. 

Az üzleti életre egyébként szerencsére nem jellemző az a látványos szembenállás, ami átlengi a teljes hazai közéletet.

 Úgy látom, itt a szereplők felül tudnak emelkedni a politikai nézetkülönbségeken. A gazdaság legtöbb szereplőjével szívesen leülünk egymással egy közös ebédre, vagy veszünk részt közös vadászaton, némelyikükkel kifejezetten jó üzleti és személyes kapcsolatot is ápolok. De általánosságban is elmondható, hogy kölcsönösen tiszteljük egymást, politikai szimpátiától függetlenül.

Minek tulajdonítja, hogy mégis ilyen negatív kép él az emberek fejében a cégbirodalmáról? 

Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek. Ennek megértéséhez vissza kell tekintenünk az időben. A rendszerváltás idején a magyar építőipari vállalatok privatizálásra kerültek az akkori, régi elvtársak révén, de nem tudtak sikeressé válni. Ezért ezt követően a Horn-kormány igénybe vette a külföldi tőkét, a külföldi nagyvállalkozókat, akik kiépítettek Magyarországon egy jól működő infrastruktúrát, amelynek alapját a jó magyar humán erőforrás képezte. Eredményesen működtették hazánkban a vállalataikat, és minden tenderen ők nyertek. Ez jellemzően tehát a balliberális kormány idején volt, hiszen emlékszem, az első Orbán-kormány idején voltak kísérletek arra, hogy a magyar tőke is megmozduljon, és a magyar nagyvállalkozók az építőiparban jelen tudjanak lenni. Ezt azonban megakasztotta a 2002-es kormányváltás, egy nagyon szomorú időszak köszöntött be 2010-ig, ekkor a magyar építőipart szinte teljesen ledarálta a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány. Ők ugyanis újból elővették a Horn-kormány által bevett gyakorlatot, és megint előnybe hozták a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat. Ebből kellett nekünk felállni 2010-től. Habár tanulságot is eredményezett a 2002 és 2010 közötti időszak, hiszen megtanultunk küzdeni és méltósággal viselni a kudarcokat, de akkor nem sok esélyünk volt, hiszen 100 éves múltú külföldi vállalatokkal kellett felvennünk a versenyt, és ez nem volt egyszerű. 

A Mészáros Csoportnak tavaly 1200 milliárd forintos árbevétele volt. Ebből nagyjából 280 milliárd az építőiparé, ezzel mi vagyunk Magyarország legnagyobb építőipari cége.

 Jól látható, hogy a csoporton belül az építőipar részesedése még a 25 százalékot sem éri el. Erre a jellemzően nyílt közbeszerzési eljárásokon elnyert pénzre fogják rá a baloldali megmondóemberek, hogy közpénz felhasználásából származik. Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, láthatjuk, hogy tavaly kb. 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a mi csoportunk részesedése ebből alig 7 százalékos. Erre még kis túlzással sem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz. 

Ahogyan a 2008-as válság, úgy a koronavírus is rámutatott, egyes cégek, szinte egész szektorok nagyon sérülékenyek. A hazai vállalkozásai, konkrétan a Mészáros Csoport vállalatai mennyire válságállók? 

Ez a mostani válság egy egészségügyi krízist eredményezett; ez nem olyan válság, mint a 2008-as volt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a cégcsoportnak vagy a dolgozóinknak egyszerű volt. Néhány ágazatunk megtorpant, a turizmust és a vendéglátást szinte teljesen letarolta a pandémia. A válság következményeiről pontos adatok még nem állnak rendelkezésemre, talán év végén, 2022 elején már konkrét számaink lesznek a károkról. Mi a cégcsoportnál úgy gondoljuk most, hogy a válság még nem zárult le, a hatásai később is jelentkezhetnek. 

Megfigyelhető volt, hogy az építőipar nem állt le a járvány idején, jól állta a sarat, annak ellenére, hogy a logisztika és az építőipar az emberi erőforrás igénye miatt jobban érezte a járványhelyzet hatását, de munkatársaink helytálltak és teljesítették vállalásainkat, amiért ezúton is köszönetemet fejezem ki számukra. A bankszektor viszont nehézségekkel küzdött, de ennek ellenére nem teljesített rosszul. Jól teljesítettek mezőgazdasági érdekeltségeink, amelyek megduplázták tavaly a bevételeiket. Ez részint köszönhető annak, hogy a pandémia rávilágított, stratégiai jelentőségű az élelmiszer-előállítás. Kiderült ugyanis, hogy mennyire sérülékenyek azok az országok, amelyek függenek a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemtől és szállítástól. A magyar mezőgazdaság és a cégeink is jól vizsgáztak. Óriási potenciál rejlik a mezőgazdaságban, hiszen az ország lakosságánál jóval több embert vagyunk képesek jó minőségű élelmiszerrel ellátni. Ennek ellenére mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több általunk megtermelt élelmiszer-alapanyagot itthon értékesítsünk, mert ez azt jelenti, hogy a feldolgozás révén magasabb hozzáadott értéket tudunk előállítani.

Mérföldkő volt ez idő alatt a vállalatcsoport életében a Tigáz megvásárlása és a még folyamatban lévő Titász-tranzakció. Ezen elosztóhálózatok megszerzésével a hazai energetikai piac egyik jelentős szereplőjévé léptünk elő,

a két cég által megvalósulhat az áram- és a gázszolgáltatás szinergiája, jelentősen növelve ezzel a vállalatcsoport hatékonyságát. A fogyasztói oldalnak pedig gyors és hatékonyabb kiszolgálást biztosíthatunk.

A túlélésben bizonyára nagy szerepet játszik a Hunguest […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/11/meszaros-lorinc-munkacsy-leggazdagabb-nagyinterju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai …