2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mennyibe kerülhetett II. Erzsébet temetése?

Hirdetés

Mennyibe kerülhetett II. Erzsébet temetése?

II. Erzsébet királynőt szeptember 19-én, hétfőn temették el, a rendkívüli előkészületeket igénylő, több százezres tömeget megmozgató esemény költségeit a brit adófizetők állják. A királynő családjának tagjai és a brit állami tisztviselők mellett nemzetközi méltóságok, államfők is részt vettek a temetésen. A hétvégéig bezárólag több százezer ember is Londonba látogatott, hogy lerója végső tiszteletét a ravatalnál. – írja a Quartz.com.

A végső előkészületeket csak a temetés napján jelentették be, azonban az már bizonyos, a londoni parkokban összegyűlt tömegek hatalmas képernyőkön követhették élőben a szertartást és a katonai felvonulást. A pompa és a díszletek mellett a szükséges biztonsági intézkedések költségei is több millió fontos nagyságrendűek.

Ezzel kapcsolatban pedig van is precedens a közelmúltból. A királynő júniusi platina jubileuma ugyanis szintén munkaszüneti nap volt. Akkor az összesített nemzetgazdasági kiesést 2,4 milliárd fontra becsülték a szakemberek. Ezt azonban ellensúlyozta, hogy akkor az ünneplők mintegy 6 milliárd fontot költöttek a vendéglátásban és a kiskereskedelemben. Ez a gazdasági nyereség most valószínűleg nem fog megismétlődni, egyszerűen az esemény természetéből adódóan.

A temetés költségvetése része lesz a királyi családra fordított éves állami büdzsének. A 2020-21-es elszámolás szerint ez a költségvetés tartalmazta a 86,3 millió fontos személyi juttatásokat a királyi család számára, 63,9 millió fontot az ingatlanok fenntartására, valamint 4,5 millió fontot a hivatalos utazásokra.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220916-erzsebet-kiralyno-temetes-koltseg-kiadas.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …