2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mennyi olaj lehet még Magyarország alatt?

Hirdetés

Mennyi olaj lehet még Magyarország alatt?

Ízlelgessük egy kicsit ezt a településnevet: Budafapuszta. Gyanítható, száz emberből nagyon sok nem tudná hirtelen rávágni, hogy ja, ez egy Zala megyei lakott falu, az oklevelek először 1310-ben jegyezték fel Budafaluus néven, jelenleg Kiscsehi része. Aki mégis, annak dicséretes ötös, de csak akkor, ha nem budafapusztai vagy kiscsehi lakos. Nagyon szép arborétuma van, de igazából a település azért unikális,

Mert ott született meg a magyar olajbányászat 1937-ben, azaz 85 évvel ezelőtt. A Budafa–2 volt Magyarország első olajkútja.

Hirdetés

Erre a történészek egy része meg az internetbúvárok kórusa rávágná, hogy nem is, és tulajdonképpen egy kicsit igazuk is lenne. Korábban Zsibón például Puskás Tivadar talált olajat, és indított egy paraffinüzemet, ami azonban nem sokkal később csődöt is jelentett. 

A Kissármás–1 fúrólyukban pedig kálisót kerestek, de földgázt találtak 1909-ben. A hirtelen feltört szénhidrogén be is gyulladt, és csak két évvel később tudták eloltani, majd kitermelni. A színtiszta metánból naponta 860 ezer köbmétert szállítottak csöveken Marosújvárra és Tordára. 

Ezek a települések azonban az akkori történelmi Magyarország területén voltak, ezért az 1937-es Budafa–2 olajkútból kitermelt szénhidrogén mégiscsak az első volt Magyarországon.

Azóta nagyot változott a világ, Magyarországon több olajkút is üzemel, a legújabb, a Mol harmadik legnagyobb kútja Vecsés határában működik Vecsés–2 néven.

A varázsvessző nem segít

Egy évszázaddal ezelőtt a technika akkori vívmányait – többek között az Eötvös Loránd torziós ingáját – használva inkább véletlenszerűen találtak a föld alsóbb rétegeiben szénhidrogéneket. A napokban bejelentett vecsési olajkút esetében már korántsem erről van szó. 

Játsszunk el a gondolattal, mit tegyen az, aki egy reggel úgy ébred, nem akar tovább masiniszta, bolti eladó, fodrász, gyógymasszőr vagy bármi más lenni. Ki kell lépni a komfortzónából, ezért kiszól a fürdőszobába: Ica, ne pancsolj annyit, gyere a konyhába kávézni, komoly beszédem van veled, megyek olajat keresni. 

Na ilyen esetben mi a teendő? Mert a varázsvessző és a torziós inga aligha segít, de akkor hogy lehet olajat találni? Ezt a kérdést dr. Szabó Tibor miskolci olajmérnöknek tettük fel, aki maga is az olajbányászképzés felkent otthonában, az akkor még Miskolci Nehézipari és Műszaki Egyetemen szerezte diplomáját, de később az utód Miskolci Egyetemre is járt egy közgazdász-másoddiplomáért.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/27/koolaj-olaj-szenhidrogenek-foldgaz-mol-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hasztalan lehet Észak-Korea narancsfényű készpénzfertőtlenítő berendezése

Az észak-koreai kormány tavaly májusban országszerte elrendelte a gyógyszertáraknak, hogy vásárolják meg a bankjegyek fertőtlenítésére …