2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mennyi most a törlesztője 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek, használt ingatlanra?

Hirdetés

Mennyi most a törlesztője 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek, használt ingatlanra?

Aki most vásárolna kölcsönnel ingatlant, az készüljön fel arra, hogy az elmúlt időszakban bizony jelentős mértékben megemelkedtek a hitelkamatok, emiatt ugyanakkora hitelösszegnek magasabb lesz a havi törlesztője, mint mondjuk fél évvel ezelőtt.

Tavaly októberben például egy 40 millió forintos, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelre 234 500 forintot kellett törleszteni – ha az adós 600 ezer forintos nettó jövedelme a banknál vezetett számlára érkezett –, míg most ugyanennek a kölcsönnek 288 700 forint a költsége.

Bár az 50 ezer forintot meghaladó drágulás sokkolóan hat, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerinti legkedvezőbb ajánlat kamata így is éppen csak 6 százalék fölött van.

Hirdetés

A végig fix hitelek is drágultak: itt a korábbi példánkban szereplő hitel esetében fél éve 255 500 forint volt a kalkulátor szerinti legkedvezőbb törlesztő, míg most 299 200 forinttól indulnak, ám mindkét esetben feltétel, hogy az igénylő jövedelemérkeztetést vállaljon.

személyi hitel autóra - bankmonitor.png

Fotó: Bankmonitor

A jövedelemérkeztetés egyébiránt jelentős pénzügyi előnyt jelent, mint ahogy az a táblázatban látható.

Ennek vállalásával olcsóbban lehet jelenleg végig fix kamatú lakáshitelhez jutni, mint 10 éves éves kamatperiódusúhoz enélkül.

A fix kamatú konstrukciót választók pedig biztosak lehetnek abban, hogy a futamidő alatt a kamat nem emelkedhet – igaz, nem is csökkenhet –, vagyis végig ugyanakkora havi törlesztőt fizetnek majd.

Nem kell azonban feltétlenül magának a jövedelemnek az adott számlára érkeznie. Sok esetben akkor is kedvezőbb kamatot kaphatunk, ha külső forrásból (más banktól) meghatározott összegű pénz érkezik a számlánkra. Ez akkor jöhet jól, ha valamiért – például egy másik hitel miatt – a jövedelmünknek mindenképpen egy másik banknál vezetett számlára kell érkeznie.

A jövedelemérkeztetéssel elérhető kedvezmény összege természetesen annál jelentősebb, minél nagyobb a hitelösszeg. Így míg

egy 20 millió forintos lakáshitelnél havi 3500 forint a különbség, egy 80 millió forintos lakáskölcsönnél már 9000-23 000 forint a tét.

Mitől függ még, hogy mekkora lesz a kamat?

A jövedelemérkeztetés vállalásán túl az is kamatkedvezményt érhet, ha a bankon keresztül kötjük meg a kölcsönhöz elengedhetetlen lakásbiztosítást is. Mindenképpen kérdezzünk rá erre az adott banknál, és ha az általuk ajánlott biztosítási díj megfelelő, akkor nagy valószínűséggel megéri ezt választani.

Az igazolt nettó jövedelem nagysága is számít, ám bankonként eltérő, hogy hol húzzák meg azt a határt, ami felett kamatkedvezményt adnak. Például egy 20 millió forintos, végig fix kamatú lakáshitelnél – 20 éves futamidővel, jövedelemérkeztetés vállalásával, 40 millió forint értékű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/10/mennyi-most-a-torlesztoje-20-40-es-80-millio-forint-lakashitelnek-hasznalt-ingatlanra-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …