2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / MEKH: sikeres volt a származási garanciák első hazai tőzsdei aukciója

Hirdetés

MEKH: sikeres volt a származási garanciák első hazai tőzsdei aukciója

A származási garancia tanúsítványokat a villamos energia eredetének igazolására használják Európában. Ezek első hazai tőzsdei aukcióján 664 gigawattórányi villamosenergia-tanúsítvány kelt el, ez több mint 97 százaléka a tőzsdére bocsátott mennyiségnek.

A tájékoztatás szerint a MAVIR június 14-én a jogszabályi előírások alapján a HUPX felületén értékesítette a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) támogatott villamos energiához kapcsolódó tanúsítványokat. A közleményben felidézik, hogy a MEKH 2014. január 1-je óta végzi a származási garanciák felügyeletét, és üzemelteti a származási garanciákat tartalmazó elektronikus számlarendszert.

A MEKH javaslatai alapján megszületett, 2021-ben kihirdetett jogszabály szerint a KÁT-rendszerben értékesített villamos energiához tartozó származási garanciákat a MAVIR 2022 júniusától aukción köteles értékesíteni, a bevétel pedig a KÁT-rendszer működtetésének költségeit csökkenti – írják a közleményben.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/17/mekh-sikeres-volt-a-szarmazasi-garanciak-elso-hazai-tozsdei-aukcioja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, …