2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megtudtuk, hol tart valójában a Paks II.-beruházás

Hirdetés

Megtudtuk, hol tart valójában a Paks II.-beruházás

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a nukleáris energia fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, amely az ingadozó nemzetközi energiapiaci környezetben is biztonságot ad. Cél, hogy a két új paksi blokk a 2030-as évek elején a vonatkozó nukleáris biztonsági előírások maximális betartása mellett megkezdhesse kereskedelmi működését.

A beruházás jelenleg több mint 900 engedéllyel rendelkezik, köztük olyan kulcsfontosságúval, mint a létesítési engedély

– közölték az Index érdeklődésére a projekttársaságnál.

Ezzel párhuzamosan a területen is megkezdődött a munka. Az ötös blokknál öt méterig megtörtént a talajkiemelés, eddig csaknem egymillió köbméter föld kitermelésére került sor. A következő feladat a további – bizonyos pontokon egészen 23 méterig történő – talajkiemelés engedélyeztetése és elvégzése lesz, illetve a hatos blokk alatti talaj kitermelése. Mindemellett a résfalteszt eredményeinek függvényében készülnek a résfalazás kiviteli tervei és ezzel párhuzamosan zajlik a talajszilárdítás előkészítése is.

Hirdetés

A két új blokk  várhatóan évente 19 000 000 Megawattórát termel majd.

A Paks II. projektnek köszönhetően éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé, illetve 4 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kell majd országba importálni.

A nukleáris energia nem esik korlátozás alá

A vállalat munkatársai a kérdéseinkre kitértek arra is, hogy az Országos Atomenergia Hivatal által kiadott telepengedély igazolja: „a legkorszerűbb eszközökkel (többek között két kilométeres mélygeológiai fúrás, illetve műholdas űrgeodéziai vizsgálatok) megkutatott terület alkalmas az új blokkok számára. A vizsgálatok megállapították, hogy a Pannon-medence az európai térség tektonikailag egyik legnyugodtabb területe”. Ezzel reagálva azokra az osztrák kritikákra, miszerint a létesítmény működésével probléma adódhat a tektonikus lemezek elhelyezkedése miatt.

Az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága által követendő példának és jó gyakorlatnak minősített környezeti hatásvizsgálati eljárás pedig azt igazolta, hogy a létesítmény működése során nem gyakorol káros hatást a környezetére.

A Paks II. projektben dolgozók legfontosabb célja, hogy a nukleáris biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelve a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön Pakson a két új blokk, amely évtizedeken át megbízható eleme lesz a hazai erőműparknak – tájékoztattak. 

Az unió világosan kimondta: a nukleáris energia békés célú felhasználása nem esik semmilyen korlátozás alá. A magyar kormány szerint ennek így is kell maradnia. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy az energiaellátás biztonságát szuverenitási kérdésnek tekintik, ahogy „az energiamix összeállítása is nemzeti hatáskör. Magyarország ezért nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését”.

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Nemzetközi kitekintés

2022-ben több mint húsz százalékkal nőtt a brit Royal United Services Institute által összeállított kereskedelmi adatok alapján az orosz nukleáris üzemanyag és technológia külföldi értékesítése, ezzel jelentősen nőtt a Kreml bevétele. Az Európai Unió tagjai által történő vásárlások az elmúlt három év legmagasabb értékére emelkedtek. Az üzlet virágzik, Amerika és szövetségesei lassan kezdenek ráeszmélni: az atomenergiát nem éri meg szankcionálni. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/18/paks-paksi-atomeromu-energetika-energia-veszelyhelyzet-atomenergia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A CD átvette a vezetést a bakelittől

Tovább erősödött a Vaterán a zenei CD-k népszerűsége, pedig 2019-ben és 2020-ban még vinyllemezekből fogyott …