2021. november 27., szombatMa Virgil napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.27. Virgil Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megrohamozták a gyógyszertárakat a magyarok negyedik hullám miatt

Hirdetés

Megrohamozták a gyógyszertárakat a magyarok negyedik hullám miatt

Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma – írja a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemző Hiflylabs Zrt. közlése alapján. Az elemzőcég vezetője azt mondta, hogy ősszel újabb felvásárlási hullám kezdődött.

Az előző hónaphoz mérve 6,8 százalékos, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos volt a növekedés. Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett – írja a lap.

A szeptemberi hónap az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát hozta a vényköteles támogatott piacon.

Hirdetés

Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték: ez ugyanis az előző hónaphoz mérve 9,8 százalékkal ugrott meg, szemben a 6,8 százalékos árnövekedéssel. A magyarországi patikák összesen 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, ez 0,7 százalékkal kevesebb a tavaly szeptemberi értéknél.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7 százalékkal, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban. A NEAK-adatok alapján Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke elmondta:

újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vénykötelesgyógyszer-forgalma lódult meg (10,2 százalék), megelőzve Baranya (9 százalék), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3 százalék). Éves szinten minden […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/18/gyogyszerek-vasarlasa-szeptember-arforgalom-novekedes-patika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

India is betilthatja a kriptovaluták használatát

India is betilthatja a kriptovaluták használatát

A kriptovaluták és digitális valuták szabályozásáról szóló törvényjavaslat a téli ülésszakban kerülhet a parlement elé …