2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megrendítő döntést hozott Európa, sarokba szorította magát

Hirdetés

Megrendítő döntést hozott Európa, sarokba szorította magát

„Enyhe októberrel kezdtünk, a gáztárolók töltöttségi szintje Európa-szerte magas, stabil az LNG-import Európába, így az ellátásbiztonság várhatóan nem kerül veszélybe idén télen. Az európai energiapiacon ugyanakkor továbbra is magas az árvolatilitás” – összegezte az Indexnek Szekeres Eszter, a MET Central Europe nagykereskedelem és portfólióoptimalizációs executive igazgatója. Egyértelműen kijelenthető:

A PIAC IDEGES, SOK OLYAN HÍR ÉRKEZIK, AMI A FESZÜLTSÉGET FENNTARTJA.

Hirdetés

Ilyen például robbanás a balti-tengeri gázvezetéknél vagy a bolgár törvény, amely jelentős energia-hozzájárulást vethet ki a Magyarország felé is tartó orosz gáztranzitra. Látható, hogy az orosz–ukrán háború következtében az európai országok elkezdtek függetlenedni az orosz energiahordozóktól. Ugyanakkor ennek Szekeres Eszter szerint az lett a következménye, hogy Európa több LNG-t importál, így az ármeghatározásban már nem az európai–orosz viszonyrendszer a legfontosabb faktor, hanem a világpiac.

Európa nagy léptekkel halad abba az irányba, hogy a regionális függőséget lecserélje egy globális árfüggőségre. Ezzel egyelőre törékeny egyensúly alakult ki. Jó példa erre, hogy nemrég megugrottak az európai gázárak annak hatására, hogy az ausztrál LNG-üzemek munkásai sztrájkba kezdtek.

Az Index megkeresésére a MET Csoport igazgatója azt is leszögezte: Oroszország piaci részesedése jelentősen szűkült: 2021-ben az európai piacon kereskedett vezetékes földgáz körülbelül 40 százaléka még Oroszországból érkezett, míg az idei év elején ugyanez a szám már csak 10 százalék körüli volt. A kelet-közép-európai térség természetesen ennél nagyobb arányban kitett az orosz energiahordozóknak.

Forrás: Bruegel

Nincs érdemi megoldás

A háborúra adott európai válasz következménye egyértelmű lett: a kétoldalú, orosz–európai függőséget felváltotta az egyoldalú függőség, a globális piac LNG-forrása. A globális piacon a legmagasabb ár határozza meg, hogy hová mennek az LNG-szállítmányok. Ha máshol drágábban vesznek LNG-t, Európa is kénytelen annyiért venni. Szekeres Eszter arra is kitért, hogy az energiaválság felgyorsította a zöldátmenetet, és napjainkban már sokan megkérdőjelezik a földgáz szerepét.

A megújulók előretörése kedvező és támogatandó fejlemény, ugyanakkor látni kell, hogy az időjárásfüggő megújuló energiatermelés kiegyensúlyozása miatt középtávon még biztosan szükség lesz gáztüzelésű erőművekre, rövid távon egyes régiókban akár fogyasztásemelkedés sem kizárt. Már csak azért is, mert nagy mennyiségű villamos energia tárolására egyelőre nincs gazdaságos megoldás.

A MET Csoport igazgatója szerint további kérdés, hogy hogyan lehet hosszú távú beruházásokra ösztönözni az energiapiac szereplőit, miközben a válságok közepette csökkent a tervezési horizont.

AZ ELMOZDULÁSHOZ UGYANAKKOR HOSSZÚ TÁVÚ DÖNTÉSEKRE, ILLETVE KOMOLY FINANSZÍROZÁSRA VAN SZÜKSÉG.

A MET Csoport konzervatív kockázatkezelési politikát követ, legyen szó piaci, operatív vagy hitelkockázatról, „a kockázatkezelésben segít az integrált üzleti modell is” – tette hozzá Szekeres Eszter. A MET Csoport a földgáz mellett villamos energiával is kereskedik, az értékesítés mellett trading tevékenységet is folytat; foglalkozik megújulóenergia-termeléssel, üzemeltet gáztüzelésű erőműveket és gáztárolókat is. „A MET tehát diverzifikálja a tevékenységét és a földrajzi jelenlétét, jelen van szinte minden […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/27/energetikaenergiavalsag-energia-veszelyhelyzet-met-csoport-europa-foldgaz-oroszorszag-orosz-ukran-konfliktus-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …