2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megrázta a pofonfát a kriptopiac

Hirdetés

Megrázta a pofonfát a kriptopiac

Nagy pofonba szaladt bele pénteken a kriptodevizák piaca: délután fél 5 körül a coinmarketcap.com adatai szerint

a teljes kriptopiac közel 12 százalékos mínuszban állt az előző naphoz képest,

Hirdetés

a nap folyamán pedig még ennél nagyobb mínuszok is voltak. A piac kapitalizációja benézett 1800 milliárd dollár alá is, pedig pár napja még 2300 milliárd környékén mozgott. Ez persze óriási zuhanás, de az év egészét nézve, még mindig óriási pluszban áll a kriptopiac, hiszen kapitalizációja januárban még 1000 milliárd dollár alatt járt.

Kora délután a legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, a bitcoin árfolyama közel 10 százalékos mínuszban állt, hasonlóan a többi altcoinhoz. A második Ethereum, illetve a harmadik legnagyobb, a Binance Coin árfolyama is körülbelül tizedével esett, ahogy csökkent Elon Musk kedvenc kriptodevizájának, a Dogecoinnak is az árfolyama (közel 14 százalékkal).

Mi történik?

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. A maximális készlete 21 millió, cikkünk megjelenéséig valamivel több mint 2,31 millió kibányászható bitcoin maradt. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

Mi történik most a kriptopiacon? – Czeglédi Tamás, a Blockchaineum társalapítója szerint „erre sok mindenki keresi most a választ”. Az árfolyamok zuhanása mögött a szakértő szerint elsősorban a törökországi események, a tőzsdebezárás állhat. Ugyanis, ahogy a Portfolio is beszámolt róla, egyik pillanatról a másikra lekapcsolták Törökország egyik népszerű kriptotőzsdéjét, a több százezer felhasználót kiszolgáló Thodexet, a befektetők pedig nem tudnak hozzáférni a számláikhoz, a pénzükhöz, a pozícióikat sem tudják lezárni. A cég alapítója és vezérigazgatója pedig elhagyta az országot, a tőzsde ügyfélszolgálata nem érhető el.

Ugyanakkor Czeglédi Tamás szerint az elmúlt hónapok ralija után nem kell nagyon meglepődni azon, ha egy kiigazításhoz érkezünk el belátható időn belül. „A fák sem nőnek az égig, hiába látunk rengeteg pozitív hírt, eseményt a kripitodevizák piacán” – tette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/23/kriptodevizak-bitcoin-tozsde/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …