2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megmenekülhet a végső pusztulástól a Monarchia legendás luxusfürdője? – videó

Megmenekülhet a végső pusztulástól a Monarchia legendás luxusfürdője? – videó

Bukaresttől 400 kilométerre, a Cserna völgyében található Herkulesfürdő, vagy román nevén Băile Herculane. A település természetes meleg, kénes forrásairól híres, amelyeket az ókori rómaiak és a Habsburg Birodalom előkelőségei is előszeretettel használtak. 1852-ben tett látogatása után Ferenc József császár azt mondta, hogy “ez a legszebb üdülőhely a kontinensen”.

Ma azonban szomorú látvány fogadja az oda érkezőket, Herkulesfürdő valóságos szellemvárossá vált, épületeinek nagy része erősen lepusztult állapotban van. A leghíresebb műemléke, a Sissi által is látogatott Szapáry-fürdő állapotairól a Ripost készített egy videót: betört ablakok, szétvert ajtófélfák, feltört márványlapok és elhagyatott Zsolnay szökőkút látványa fogadja a Monarchia egykori ékkövéhez érkezőket.

A műemléképületek egyikénél-másikánál már elindulni látszik a helyreállítási folyamat. A Ferenc József Szálloda felújítása már el is kezdődött. Az 1862-ben átadott egykori elegáns szállót egy kolozsvári üzletember, Nicolae Capusan ötcsillagos szállodává tervezi fejleszteni, a tervek szerint pedig 2026-ra ez lesz Herkulesfürdő legelegánsabb szállodája – írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg egy temesvári építészekből álló önkéntes szakmai egyesület, a Herkules-projekt foglalkozik a fürdő megmentésével, amely adománygyűjtő kampány keretében próbálja összeszedni a szükséges pénzt. Nekik köszönhetően osztrák szakemberek figyelmét is felkeltette az épület és az üdülőváros sorsa. Az osztrák műemlékvédők annak lehetőségét keresik, hogyan vállalhatnának részt a fürdőépület megmentésében, amelyet az üdülővárossal együtt történelmileg és kulturálisan egyaránt közel éreznek magukhoz.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230804-monarchia-herkulesfurdo-osztrak-magyar-monarchia-furdo-erdely-romania.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nagy Márton belengette, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér

Nagy Márton belengette, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér

Nagy Márton azt mondta, a gazdasági növekedés kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és …