2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megkavarta az ingatlanpiaci fejlesztéseket a Covid

Hirdetés

Megkavarta az ingatlanpiaci fejlesztéseket a Covid

Továbbra is a bizonytalanság az úr az irodapiacon, mivel egyelőre a megrendelők – beleértve a legnagyobb multinacionális vállalatokat is – többsége sem tudja, hogy a járvány alatti tapasztalatokból mi következik majd, mennyire lesz hibrid a működés a jövőben, és hogy ebből következően mekkora és milyen, akár az otthonokkal konkuráló kényelmi szolgáltatásokkal felszerelt irodaterületre lesz szüksége valójában, ez pedig a jövőbeni fejlesztésekre is kihat – említett egy tipikus járványhatást Tatár Tibor, a Futureal ingatlanfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese egy, a KPMG által szervezett sajtóbeszélgetésen. A beszélgetés apropóját a tanácsadócég frissen publikált globális építőipari felmérése és az a tény adta, hogy a válaszadó 186 cég között négy magyar is volt, őket invitálták meg a beszélgetésre. 

A felmérés szerint egyébként a cégek 36 százalékát eleve felkészülten érte a járvány, további 62 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy bár meglepetésként érték őket az események, gyors és újszerű megoldásaikkal, a munkafolyamatok átalakításával tudták folytatni a tevékenységüket.

Hirdetés

A négy válaszadóból három, a KÉSZ-csoport, a Market Építő Zrt. és a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. képviselői úgy nyilatkoztak, hogy túlnyomórészt felkészültek voltak, ha nem is specifikusan a járványra, de egy, a működést jelentősen átalakító váratlan eseményre, ezért például a home office-ra való átállás sem volt akkora megrázkódtatás számukra. Sőt Báthory Balázs, a Market vezérigazgató-helyettese egyenesen pozitívan értékelte a járvány hatását, mivel akkora kényszerítőerőt jelentett a működés digitalizációja érdekében, amellyel szemben békeidőben jelentősebb belső szervezeti ellenállás lett volna. Emellett a home office révén számos belső rejtett tartalékra derült fény, jobban át tudták tekinteni a beszállítói hálózat működését és lehetőség szerint orvosolni a hatékonysági problémákat. Kivétel a Futureal volt. Tatár Tibor szerint nem tudtak róla, hogy felkészültek, de nagyjából pár hét alatt kiderült, hogy zökkenőmentesen tudnak alkalmazkodni, igaz, jó fél évig túlaktivizáltak voltak a kollégák a home office-ból is. Az egyes kivitelezési helyszíneken dolgozók esetében támadtak nehézségek, de az elmondottak alapján sok szabadtéri megbeszélés volt, és ahol a munkavégzés engedte, a maszkviselést is megkövetelték a dolgozóktól és az alvállalkozóktól. 

A bizonytalanság nemcsak az ingatlanpiacon okoz gondot, hanem lényegében minden jelentősebb építőipari szegmensben, sok esetben lehetetlenné téve a hagyományos kockázatkezelési módszerek alkalmazását. Egy nagyobb, többéves átfutású projektnél számolunk az alapanyagárak emelkedésével, azonban egy éven belüli négy-ötszörös áremelésre senki sem tud felkészülni – említett egy példát Báthory Balázs. Ráadásul az egész magyar ingatlanpiac túlfűtött már évek óta: egy 2017-es felmérés szerint már akkora volt a beruházói igény a következő öt évre, amelynek teljesítése nehézséget okoz az ágazat szereplőinek, a mintegy 3500 milliárd forintnyi építési kapacitáshoz képest több mint ötezer milliárdot várt el a piac. Majd ezt megfejelték a járvány alatti beruházási támogatásokkal és az otthonteremtési támogatások gerjesztette lakossági kereslettel. Emellett persze a Paks II.-vel kapcsolatos megrendelői igény is évek óta itt lebeg a piac felett, noha mindig halasztódik – említett egy másik okot az árak elszállására Tóth Attila, a CÉH Zrt. elnöke. 

Kelemen Csaba, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. igazgatóságának elnöke azt emelte ki, hogy nagyon felértékelődtek a válság alatt a korrekt partnerkapcsolatok nemcsak az alapanyag-beszállítókkal, hanem a finanszírozókkal is. Többen megemlítették, hogy volt beszállító partnerük, aki visszaélt az alapanyagpiaci helyzettel, és azt is, hogy volt olyan megrendelő, aki megértően viszonyult a drasztikusan átalakult piaci körülményekhez, és eltekintett a korábban a szektorban szokásos, a csúszásokat büntető szerződéses pontok érvényesítésétől. 

SEB6160

Fotó: Sebestyén László

Volt arra is példa, hogy egy projekt átadása nem a kivitelezés miatt csúszott: Tatár Tibor szerint az Etele Plaza átadását bérlői kérésre halasztották, mivel a sokszor Távol-Keletről rendelt árukészlet leszállításában voltak fennakadások a járvány miatt. De tapasztaltak jelentősebb csúszást a járvány miatt például a szerkezetépítésben alapanyaggondok, illetve amiatt is, hogy a járványvédelmi korlátozások miatt voltak vendégmunkások, akik hónapokig nem tértek vissza. A KPMG felmérése szerint a megkérdezett cégek 37 százaléka szenvedett el valamilyen határidőcsúszást vagy költségvetés-túllépést, ezért a cégvezetők hatvan százaléka érzi úgy, hogy a korábbinál jobban fel kell mérni és elemezni a kapcsolatot a cégszintű, a projektszintű és az egész portfólióra vetített kockázatok között.

Márpedig a magas árak továbbra is maradnak a piacon a cégvezetők várakozásai szerint nemcsak fundamentális, de finanszírozási okból is, mivel az <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/19/epitoipar-koronavirus-market-kesz-futureal-kpmg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot …