2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megjelent az első magyar kriptovaluta

Hirdetés

Megjelent az első magyar kriptovaluta

A coin és a token kifejezéseket gyakran összekeverik. Tisztázzuk a legelején: a Hungarian Vizsla Inu token vagy coin?

Sándor Fábián: Token. Valójában nem sok a különbség a kettő között. Alapvetően a tokent azért nevezik így, mert egy smartchain networkön létrehozott contracttal működik. A coinok önálló hálózattal rendelkeznek, de ez sem száz százalékosan igaz, inkább azokat a kriptovalutákat hívják így, amik régebb óta ott vannak a piacon. Mint például a bitcoin, amit mindenki ismer. Felhasználhatósága határozza meg, a coin általában szűkebb, inkább csak a hagyományos fizetőeszköz tulajdonságaival rendelkezik, míg a tokenek speciális tulajdonságokkal is felruházhatóak a smart contractok segítségével. Jelenleg szinte összemosódik a kettő, így ma már szinte teljesen mindegy az elnevezés.

Hogyan lehet elindítani egy hasonló vállalkozást? Honnan volt az indulótőke?

Hirdetés

S. F.: Az induláshoz szükséges összeget nagyrészt saját forrásból fedeztük. Szerencsére nem kellett hozzá olyan óriás mértékű tőke, mint amire egyesek gondoltak. Hamar meglátták az emberek ebben a projektben a lehetőséget. Igen népszerűek lettünk, mert az elsők között vagyunk, akik mémcoinból akarják kinőni magukat egy magasabb, altcoin szintre. A token tényleges tulajdonosa Kelemen László, róla annyit érdemes tudni, hogy civilben blockchain szakértő, alkalmazás fejlesztő mérnök és etikus hacker. Nagyon ért a szakterületéhez és jól is beszél róla.

Gülsen Péter: Többféleképpen lehet egy tokenből felhasználható, utility-tokent csinálni. Mi maga a token mögé rakunk olyan értéket, ami a jövőben majd egy NFT alapú üzleti modellt is megalapozhat, ami a token felhasználhatóságát erőteljesen növeli. A program lényege, hogy egy eddig még kiaknázatlan új piacot is meg tudjon nyitni és egy régen használt és bevált rendszert a 21.századba emeljen, és ne csak a hype végéig tervezzenek velünk a befektetők.

Egyre több mémcoin jelenik meg a piacon, a leghíresebb talán a Vizslához arculatában is hasonlító Dogecoin. Ezeknek a lényege röviden, hogy gyorsan és sokat keressenek a befektetők. Mekkora a mémcoinok átlagos „élettartama” és önök mennyit jósolnak a HVI-nek? Milyen ez a piac, hogyan tudják felvenni a lépést a versenytársakkal?

G.P.: Egy átlag mémcoin 3-6 hónapot tud, de nehéz körülhatárolni, mi a valós élettartalmuk. A nagyobbak nyilván évekig is futhatnak. Mi 1-3 évet szeretnénk ezzel a tokennel foglalkozni, ami köré az egész profilunkat építjük. Tehát ez nem azt jelenti, hogy utána megszűnik, hanem önműködővé fog válni, hiszen a hozzákapcsolt funkciók (amikkel például az altcoinok rendelkeznek) ezen keresztül fognak életre kelni.

S. F.: Mi sem akartunk kimaradni ebből a kutyás trendből, talán így magyarázható a hasonlóság. Azért lett inu, mert a Shiba Inu, Akita Inu és társai nagyon felfutottak. Az inu szó amúgy japánul kutyát jelent. Hiába írjuk oda magyarul, hogy kutya, ha ők az inut ismerik.

A Vizsla névvel meg akartuk tartani a magyar vonalat, hogy egy hungarikummá tudjunk válni.

A Shiba Inunak már 2,5 milliárd dollár a piaci kapitalizációja, pedig nincs más céljuk, mint a legyőzni a Dogecoint. A Doge meg Elon Musk hátán fellovagolt a csillagos égig, de még mindig kevés cél van mögötte. Az altcoinná válásunk kapcsán lesznek olyan értékteremtő projekjeink, mint a jótékonykodás vagy a cégekkel való együttműködés, amik a hypeon kívül is fenntarthatóvá teszik a Vizslát, hosszútávon erősítik a tokent, elsősorban új piacok megnyitásával és brandépítési céllal. Már ki is jöttünk egy sörrel, ez már forgalomban van. A jövőben több vállalkozással fogunk együttműködni, elsősorban fesztiválokon és sportrendezvényeken való megjelenéseket tervezünk.

11111

Fotó: ylejxu.zombeek.hu

A HVI-ben a jótékonysági munkáért való elköteleződésük is elég erős. Milyen szervezeteket támogatnak, hogyan tudják kivenni a jótékonyságra szánt összeget a körforgásból?

G.P.: Ezen a területen már látszik a munkánk. A jótékonysági projektekben nem konkrét szervezetekkel egyezünk meg, hanem megnézzük, melyek azok a menhelyek, ahol a legnagyobb segítségre van szükség és tárgyi eszközökkel támogatjuk őket: takarítószer, szárazeledel, konzervtáp, az ő igényeik szerint. Már a hetedik jótékonysági akciónkon is túl vagyunk. Az első jótékonykodást saját forrásból finanszíroztuk, mert annyira kicsi volt a token értéke, hogy ha abból veszünk ki, azt csúnyán tükrözte volna vissza az árfolyam, sokan valószínűleg megijedtek volna. Most már ez megoldható a token értékéből és olyan szinten felgyorsult ez a folyamat, annyi teendőnk lett az exponenciális növekedéssel, hogy nem tudunk annyi menhelyre elmenni, amennyire szükség lenne. Ezért Fábián azt találta ki, hogy csináljunk egy utófinanszírozást.

S.F.: Egy nagyon kezdetleges pályázattal valaki beadhatja, hogy melyik menhelynek szeretne segíteni, mit szeretne csinálni, miért oda, milyen formában támogatja ezt a menhelyet. Ezt a jótékonykodást, fejenként 100 ezer forint értékben, HVI token formában utólag kifizetjük. Ebből már több is megvalósult. A legsikeresebb akciónk a lovasberényi menhelyen volt, ahol többen összefogva adakoztak (összesen több mint 1,7 millió forint) és mi is csatlakoztunk, személyes segítséggel és plusz anyagi támogatással. Több hónapra elláttuk élelemmel a kutyusokat. 

G.P.: Ez a fajta adakozás még ritka. Nem olyan, mint amikor veszel egy ötszáz forintos adománykártyát valamelyik üzletláncnál. Itt a befektetett összeg, lehet, hogy egy hónap múlva a tízszeresét éri, így többet tudunk segíteni.

S.F.: Az induláskor kibocsátott tíz trillió token egy tizedét elkülönítettük, és ebből fedezzük a jótékonysági projekteket. Ahogy a token értéke növekszik, nő ennek is az értéke. Ha pénzre van szükség, annyit veszünk ki az alapból, amennyi kell.

Az indulásukkor 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/09/21/magyar-vizsla-a-nemzetkozi-kriptotozsdeken-a-nagykutyak-kozott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb elbocsátásokra kényszerül a makói gumigyár

Újabb elbocsátásokra kényszerül a makói gumigyár

A pandémia gazdasági hatásai és az autóipar strukturális átalakulása egyszerre sújtja a makói ContiTech Fluid …