2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megjelent a rendelet arról, hogy nem kell bejelenteni a gabonakivitelt

Hirdetés

Megjelent a rendelet arról, hogy nem kell bejelenteni a gabonakivitelt

A kormány hatályon kívül helyezte a gabona és az olajos növények kivitelére vonatkozó bejelentési kötelezettséget, amelyet korábban azért vezettek be, hogy az orosz és ukrán gabonaexportnak a háború miatti fennakadása ne vezethessen a magyar termények külföldi felvásárlásához.

Az erről szóló kormányrendelet péntek délelőtt 10 órakor hatályba is lépett.

Nagy István miniszter korábban az Európában kialakult gabonapiaci helyzettel indokolta a korábbi rendelkezés visszavonását: Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, megtermeli a szükségleteit – ahogy arról csütörtökön már beszámoltunk.

Hirdetés

A gyakorlatban az állam nem is élt a korlátozás lehetőségével: az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonaféléből – kukoricából és búzából – is 2–2 millió tonna körüli mennyiséget exportálhattak tavaly.

Mára a piaci helyzet alapvetően megváltozott, folyamatosan kerül a világpiacra ukrán gabona, sőt jelentősen csökkent a kereslet az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránt.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_Megjelent_a_rendelet_arrol_hogy_nem_kell_bejelenteni_a_gabonakivitelt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eddig tarthat az élelmiszer-infláció

Eddig tarthat az élelmiszer-infláció

Tavaly szeptemberben nem érkeztek jó hírek a műtrágyagyárakkal kapcsolatban, ugyanis a magas földgázárak miatt az európai …