2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mégis megépülhet Varsó közelében a nemzetközi óriás-repülőtér

Hirdetés

Mégis megépülhet Varsó közelében a nemzetközi óriás-repülőtér

Felépítenék 2031-re azt a nemzetközi óriás-repülőteret Varsó és Łódź között, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

Hozzátette: az új repülőtér mellett fejlesztik a már meglévő regionális reptereket, bővítik az autópálya-hálózatot és fejlesztik a vonatközlekedést. Az évi 36 millió utast kiszolgáló repülőtér Európa egyik legkorszerűbb légikikötője lesz – mondta Tusk.

A kormányfő szerdai bejelentését az előző kormány által 2017-ben elindított projekt több hónapos átvizsgálása előzte meg.

Hirdetés

Egyúttal azzal vádolta meg az előző kormányt, hogy nem kezelte kompetens módon a projektet, amelybe közlése szerint eddig 2,7 milliárd złotyt (248 milliárd forint) fektettek be. Az előző kormány tervei szerint az óriás-repülőtér 2028-ra épült volna fel.

A miniszterelnök bejelentette: kormánya támogatni fogja a több lengyelországi nagyvárosban már működő regionális repülőtér fejlesztését is, korszerűsítik elsősorban a varsói Chopin repülőteret és a főváros melletti Modlinban működő, fapados légitársaságok által használt repülőteret is.

A terv fontos elemének Tusk a lengyel állami légitársaság fejlesztését nevezte. Bejelentése szerint 2032-ig több mint 135 repülőgépre bővítenék a LOT állományát.

A projekt keretében létesítendő, óránkénti 300-320 kilométeres sebességgel közlekedő gyorsvasút összeköti a lengyel fővárost és Łódź városát, Varsóból több nagyvárosba, köztük Poznańba, Wroclawba, Gdańskba, Katowicébe és Krakkóba 100 percen belül lehet majd átutazni – ígérte Tusk.

Bejelentette az A2-es autópálya kiszélesítését is a Varsó és Łódź közötti szakaszon.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Maciej Lasek, a központi repülőtér ügyeiért felelős kormánymegbízott elmondta: a projekt költségeit 2032-ig 131 milliárd złotyra (12 ezer milliárd forint) becsülik, ebből a repülőtér 42,7 milliárd złotyt, a Varsót Poznańnal és Wroclawval összekötő gyorsvasút pedig mintegy 80 milliárd złotyt vesz igénybe.

A beruházást kincstári értékpapírok kibocsátásából tervezik fedezni (57 milliárd złoty), de számítanak hitelekre, valamint az európai uniós eszközök felhasználására is – mondta el Lasek. Egy kisebb, 8 milliárd złoty értékű részesedés pedig egy magánberuházóé lenne – tette hozzá.

Parragh László és Guller Zoltán is bekerült a Budapest Airport új vezetői közé

Kiderült, kik kerülhetnek az újonnan megvásárolt Budapest Airport Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjai közé. Parragh László és Guller Zoltán is bekerül az igazgatóságba, rájuk bízták a magyar adófizetők egyik legnagyobb befektetését.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240626_megis-megepulhet-varso-kozeleben-a-nemzetkozi-oriasrepuloter#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztésére

Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a nagyobb, komplex projekteket támogató, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívást …