2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megint Románia hátát nézzük: versenyképességben is lehagytak minket az egyik legfontosabb rangsor szerint

Hirdetés

Megint Románia hátát nézzük: versenyképességben is lehagytak minket az egyik legfontosabb rangsor szerint

A sereghajtók között Magyarország az IMD World Competitiveness Center 67 ország gazdaságának versenyképességét összehasonlító rangsorában: az 54. helyen áll. A rangsor alapján a magyar gazdaság nem éppen a legjobb irányba halad: nyolc helyet rontott az előző évi eredményéhez képest. Megelőzi többek között Románia, amely az 50. helyen áll, és csak két helyet csúszott hátra az előző évhez képest.

És akkor húsz év EU-tagság után Románia megelőzött minket a kanyarban

A vártnál jobban indította a magyar gazdaság 2024-et; közben az is kiderült, hogy a fizetésekben és a fogyasztásban is az EU leggyengébbjei közé kerültünk. Megnéztük, hogyan lehetne csökkenteni a benzinárat, és azt is kipróbáltuk, mennyi ideig lehet Mészáros Lőrinc nélkül élni. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A listát sorrendben Szingapúr, Svájc és Dánia vezeti, a térségünkből Románia mellett előz minket Horvátország (51.), Szlovénia (46.), leköröz Lengyelország (41.) és Ausztria (26.). Mögöttünk van Bulgária (58.) és Szlovákia (59.). A sort dél-amerikai államok zárják: Peru, Argentína és Venezuela.

Hirdetés

A rangsor készítői nemcsak az országok GDP-adatait vetik össze az elemzés során, hanem a politikai, társadalmi és kulturális dimenziókat is figyelembe veszik, illetve hogy milyen környezetet teremt a vállalkozások számára a kormány: mennyire működik hatékonyan az infrastruktúra, az intézmények, és hogy a politikai döntéshozatal mennyire bátorítja a fenntartható értékteremtést. 

Magyarország 2022-ig – amikor az uniós pénzforrásokat elapasztotta a jogállamisági mechanizmus – felfelé, azóta viszont lefelé ívelő pályán mozog a ranglistán: 2022-ben még a 39. helyen állt a komplex listán, tavaly már a 46., idén pedig az 54. helyre csúszott vissza. 

Bár az egyes ismérveket külön vizsgálva középmezőnybeli helyezéseket is elértünk, az általános versenyképességhez hasonlóan mindegyikben lefelé ívelő a pálya, legyen szó akár

  • a gazdaság teljesítőképességéről, amelyben két év alatt 28 helyet zuhanva a 36.,
  • a kormányzati hatékonyságról, amelyben 15-öt csúszva az 51.,
  • az üzleti hatékonyságról, amelyben 19-et esve a 67.,
  • az infrastruktúráról, amelyben 5-öt rontva a 41. helyen landolt idén az ország.

Bár sokan állítanak össze hasonló versenyképességi rangsorokat, a svájci IMD World Competitiveness Center rendelkezik a legszélesebb mutatórendszerrel dolgozó és hosszabb időtávlatú elemzésekre is alkalmas adatsorokkal – jegyzi meg a rangsort kiszúró Portfolio.

A félig titkos stratégia, amivel Nagy Márton 2030-ra felemelné a magyar gazdaságot

Néhol rémes szövegezésű anyagban foglalta össze a kormány a versenyképességi stratégiáját, amellyel hat év múlva ilyenkor az EU fejlettségének 90 százalékán állnánk. Pedig az alapötlet még jó is lenne. Azt azért megtudjuk, hogy egymillió magyar munkáját fenyegeti a mesterséges intelligencia, és hogy 2030-ra szeretne az NGM három olyan magyar kreatív brandet, amit az egész világon ismernek.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240620_versenykepessegi-rangsor-magyarorszag-a-vegen-imd-world-competitiveness-ranking#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Külföldre üldözheti a privátbanki ügyfeleket a kormány újabb különadója

Az Orbán-kormány az általa háborús akciótervnek nevezett költségvetési kiigazítás részeként a bankok devizaműveleteire devizaátváltási illetéket …