2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megérkeztek az inflációs adatok, ennyivel drágult az életünk

Hirdetés

Megérkeztek az inflációs adatok, ennyivel drágult az életünk

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3 százalékkal csökkent – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Azonban érdemes felidézni az idei év eddigi adatait:

 • januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest, decemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak.
 • Februárban az infláció 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot, míg januárhoz viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.
 • Márciusban 3,6 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest, míg februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak.
 • Áprilisban 3,7 százalékkal haladták meg az árak a tavalyi azonos időszakot, és márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek.
 • Májusban a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Jól látható, az idei évben 3,6, illetve 4 százalék között gyakorlatilag stagnál az infláció. És fontos azt is kiemelni, hogy így már 6 hónapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs céltartományában található a magyar infláció – 2015 márciusa óta a jegybank célja 3 százalék ±1 százalékpont. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a kiskereskedelmi szektorban érdemi fordulatról még nem beszélhetünk.

Az Amundi Alapkezelő az értékelésében kiemelte, hogy a vártnál alacsonyabb inflációs pálya – amennyiben azt a jegybank is megerősíti az Inflációs jelentésben – lazább monetáris politikát vetíthet előre. A júliusi kamatdöntő ülésen a 25 bázispontos vágás mellett újra ott lehet az asztalon az 50 bázispont, azonban ezt követően a Fed első kamatvágásáig (amit jelenleg szeptemberre áraznak a piacok) nem várunk további lépést a jegybanktól. Az MNB óvatossága továbbra is indokolt, nemcsak a külső környezet, hanem a fiskális politikát övező bizonytalanság miatt is.

A cukor drágult a legnagyobb mértékben

A KSH a jelentésében azt is részletezte, hogy egy év alatt az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 27,4, a büféáruké 9,2, a csokoládé és kakaóé 9,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,7, az éttermi étkezésé 8,1, a sertéshúsé 7,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A termékcsoporton belül

Hirdetés

 • a tojás ára 22,3,
 • a liszté 19,2,
 • a tejtermékeké 10,2,
 • a száraztésztáé 10,
 • a kenyéré 8,2,
 • a tejé 6,2,
 • a baromfihúsé 5,5 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások 9,7 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér 13,1, a testápolási szolgáltatások 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,1, a lakásjavítás és -karbantartás 9,8, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 3 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk ára 4,2, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,1, a testápolási cikkeké 2,1 százalékkal növekedett. A ruházkodási cikkek 4,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/07/09/inflacio-adatok-kormany-dragulas-elelmiszerarak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott: Ukrajna ezzel végleg ráborítaná az asztalt az Európai Unióra

Az ajánlat szerint Ukrajna nyersanyagot Azerbajdzsánból kaphatna, ami lehetővé tenné Kijev számára, hogy továbbra is …