2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megérkezett a valóság: erre a forgatókönyvre készül a kormány

Hirdetés

Megérkezett a valóság: erre a forgatókönyvre készül a kormány

Varga Mihály csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanórát, amelyre az Index is beülhetett. Már az előadás címe is beszédes volt: Válságkezelés, stabilitás és fellendülés. A pénzügyminiszter a prezentációja elején leszögezte: ha a kormányzat kihívással találkozik, akkor először a válság jellegét kell felismerni. Amennyiben ez sikeresen megtörtént, úgy stabilizálni kell a helyzetet, pontosan „ugyanúgy, mint egy betegnél”. Majd ezt követően következhet a fellendülés.

Majd a pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországot egyszerre több kihívás érte, a miniszterelnököt alátámasztva leszögezte: „a válságok korát éljük”. Emlékeztetett, hogy 2020. március 4-én jelentette be a kormány az első covidos beteget, a járvány miatti lezárásokkal gyakorlatilag véget ért a 2011 novemberétől tartó konjunktúra.

Varga Mihály leszögezte: 2021 már a helyreállítás időszaka volt, új problémákkal. „Az emberek megkapták a jövedelmüket, senki nem szegényedett el, ugyanakkor a gazdaságban a kínálati oldal teljesen szétszakadt.” Ezért az infláció már akkor növekedésnek indult, majd 2022-ben megindult az orosz–ukrán háború, és így tavaly már teljesen elszállt, a kamatok is ugrásszerűen megemelkedtek – emelte ki a tárcavezető.

Hirdetés

A kormány válságkezelésében négy területet emelt ki:

  1. a korábbi eredmények megtartását,
  2. munkahelyek megvédését,
  3. célzott hitelprogramokat,
  4. politikai és finanszírozási stabilitást, saját fiskális és monetáris erőből.

„Magyarország az uniós átlagnál jobban és hatékonyabban tudott helyreállni”, és a pénzügyminiszter szerint napjainkban ezt már az Európai Bizottság is elismeri: az EB legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár.

2–3 százalék közötti növekedés lesz

„Az uniós átlagnál jobban teljesítettünk, de nem annyira jól, mint Lengyelország.” Jelenleg növekedési verseny zajlik, „jobban szeretnének élni, mint tegnap vagy tegnapelőtt”. A miniszter szerint 2025-re Magyarország vissza is tud térni az uniós rangsor élmezőnyébe. Majd ezt követően kijelentette:

idén a várakozások szerint a magyar gazdaság növekedése 2–3 százalék között lehet,

vagyis némiképp szerényebb bővülést várnak, korábban ugyanis 3 százalék körüli előrejelzés született kormányzati részről.

Szerinte Magyarországon az, aki akar, az tud dolgozni. Azonban Varga […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/21/varga-mihaly-kormany-novekedes-prognozis-inflacio-gdp/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az állam jogi lépéseket tenne, miután az EU elmarasztalta Magyarországot az autópálya-koncessziók miatt

Mivel úgy látták, hogy a 35 évre szóló autópálya-koncesszió nem volt átlátható a becsült érték …