2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megéri felújítani, ha emelkednek a rezsiköltségek

Hirdetés

Megéri felújítani, ha emelkednek a rezsiköltségek

Lassacskán minden háztartáshoz megérkeznek az új rezsiárak alapján kalkulált gáz- és áramszámlák. Bár az ősz idén november elejéig enyhe volt, a fűtési szezon indulásával vált igazán érzékelhetővé a rezsiköltségek emelkedésének hatása a lakossági fogyasztókra.

A rezsicsökkentés részleges fenntartásával az átlag alatt fogyasztók továbbra is védelmet élveznek a világpiaci energiaárak változásával szemben. Ez jellemzően az új vagy felújított, CC, BB vagy AA energetikai besorolású ingatlanok, illetve a kis alapterületű lakások esetében jelent könnyebbséget. A magyar lakóépületek többsége sajnos nem ilyen, ezért számos háztartás szembesülhet a közeljövőben a rezsiköltségek kisebb-nagyobb mértékű növekedésével.

Kit érint leginkább a rezsiköltségek növekedése?

Forrás: Lakóépület Tipológia Magyarországon (2014) – Csoknyai Tamás PhD, Hrabovszky-Horváth Sára, Seprődi-Egeresi Márta, Szendrő Gábor – 2014.10.13.

Forrás: Lakóépület Tipológia Magyarországon (2014) – Csoknyai Tamás PhD, Hrabovszky-Horváth Sára, Seprődi-Egeresi Márta, Szendrő Gábor – 2014.10.13.

A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem KSH-adatokon alapuló felmérése alapján itthon a leggyakoribb épülettípus az 1945-1980 között épült családi házak, az úgynevezett Kádár-kockák. Ezek energetikai besorolása messze elmarad az átlagos energiafogyasztással rendelkező épületekétől: eredeti formájukban, felújítás nélkül energetikai besorolásuk GG-HH-II között szóródik. Ez körülbelül négyszeres energiaigényt jelent az átlag alatt fogyasztó AA-BB-CC besorolású ingatlanokhoz képest.

Hirdetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kollégái által készített Lakóépület Tipológia Magyarországon (2014) és az Energiahatékonyság hitelkockázatcsökkentő hatásának vizsgálata (2020) című tanulmányok szerint Kádár-kockák fűtése jellemzően földgázzal történik, ezért a földgáz árak emelkedése jelentősen érinti őket, ezen kívül az országos lakóépületállomány szén-dioxid-kibocsátásának hozzávetőleg harmadáért felelősek.

Forrás: MNB (a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet és a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján)

Forrás: MNB (a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet és a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján)

Mit jelent ez rezsiköltségben?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint egy 100 négyzetméteres családi ház földgázfogyasztása, átlagos életvitel mellett AA – EE energetikai besorolásig maradhat a rezsicsökkentett átlagfogyasztásként meghatározott havi 144 köbméter alatt. Az energetikai jellemzők gyengülésével párhuzamosan a rezsiköltségek fokozott növekedése látható.

3

Mit tehetünk?

A kisebb, azonnali energiamegtakarítási lépésekkel, mint a fűtési hőmérséklet vagy a fűtött szobák számának csökkentése, csak korlátozott megtakarítás érhető el. A lakásfelújításban viszont komoly és hosszú távú energiamegtakarítási lehetőség rejlik.

A Kádár-kockák többsége eredeti (felújítás nélküli) állapotukban szigetelés nélküli falazattal és tető/födémszerkezettel, egyrétegű üvegű ablakokkal és fa nyílászárókkal, gáz/vegyestüzelésű kazánnal, valamint konvektoros/radiátoros hőleadókkal rendelkezik. A külső hőszigetelésen túl ezen eszközök bármelyikének cseréje fontos lépést jelent az energiatakarékosság felé, azonban jelentős energiamegtakarítás a műszakilag helyes sorrendben elvégzett, komplett felújítás esetében érhető el.

Az MNB az EU Horizon 2020 projekt keretében létrehozott Renopont energiafelhasználási kalkulátorának adatait felhasználva az alábbi, szakaszosan egymásra építhető energetikai felújítási szinteken végzett számításokat az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/18/mnb-felujitas-lakasfelujitas-energiahatekonysag-lakasfelujitasi-tamogatas-kadar-kockak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop meghosszabbítására készülhet a kormány

Az árstop meghosszabbítására készülhet a kormány

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerárstop a Portfolio értesülései szerint. A lap több …