2020. december 2., szerdaMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megéri-e egy magyar profinak az izlandi sereghajtóhoz igazolni?

Hirdetés

Megéri-e egy magyar profinak az izlandi sereghajtóhoz igazolni?

Az izlandi futballválogatott sikerei – negyeddöntős szereplése a 2016-os Eb-n, kijutás a 2018-as világbajnokságra – ráirányították a figyelmet az apró szigetország focijának fejlődési ívére. Amellett, hogy a reykjavíkiak gyermekeként „családi pótlékot” kapnak szabadidős költésre, s ennek egy része a sportra mehet, az állam egészségpolitikai célból hatalmas összeget fordított sportpályák építésére és edzőképzésre az elmúlt 20 évben. 364 ezer lakosra a 2018-as adatok szerint 148 füves, 24 műfüves és 7 fedett műfüves nagypálya jut – 154 kis méretű műfüves pálya mellett.  Vagyis

2034 lakosra jut egy nagypálya,

Hirdetés

ami európai összevetésben is pazar. UEFA-licences edzőből 650-700 jut a felnőtt- és utánpótláscsapatok mellé, szóval Izland az infrastruktúrát és a tudásfelhalmozást illetően is mindent megtett azokért a sikerekért, melyekkel az elmúlt 5-6 évben elkápráztatta a világot.

Épp ezért lehet érdekes egy olyan magyar játékos tapasztalata, aki a hazai közegből csöppen az izlandiba. A 22 éves, kistarcsai születésű Zachán Péter idén júliusban igazolt Paksról az észak-rekyjavíki Fjölnir csapatához. Az 1988-ban alapított klub egy I. századi skandináv uralkodóról kapta a nevét, picivel nagyobb mint 1000 fős stadionnal rendelkezik, és kiesett az izlandi első osztályból (Pepsideidl), a helyi labdarúgó-szövetség ugyanis október 30-án beszüntette a bajnokságot, a Fjölnirt pedig az utolsó helyen érte a döntés.

A Paks játékosa voltam 2016 óta, játszottam kölcsönben Dorogon és Veszprémben is, legutóbb pedig Szekszárdon. A koronavírus-járvány kezdetekor a menedzseremmel elhatároztam, hogy szeretnék újra hétről hétre profi szinten játszani, s ahogy jött az izlandi lehetőség, el is fogadtam júliusban. Jó döntés volt

– mondta az Indexnek a magyar U21-es válogatottban két meccsen játszó Péter, akinek belső védőként 16 mérkőzés jutott kezdőként a második ligából feljutott Fjölnirben. Az izlandi vezetőedző főképp a saját nevelésű fiatalokat játszatta a bajnokikon, s ez azt eredményezte, hogy 18 meccsen mindössze 6 döntetlent értek el 12 vereség mellett.

Az izlandi ligában nem tombol a légiósláz, Péter elmondta,

a csapatok 80-85 százalékát izlandi labdarúgók alkotják,

a Fjölnirben csak két külföldi csapattársa volt, egy dán és egy angol srác. Az edzések leggyakrabban délután voltak, de Péter néhány csapattársával délelőttönként lejárt az edzőterembe erősíteni, a szabadidejében pedig kirándult a csodálatos szigeten.

„A vírus miatt nagyon sűrűn játszottunk, általában 4-5 naponta, a mérkőzések között így sokszor regenerációs vagy frissítő edzéseket edzéseket tartottak nekünk. Erőltetett tempóban kellett tehát játszani, ám én ezt kifejezetten élveztem. Az edzésen látott gyakorlatok hasonlók voltak az otthoniakhoz. A tréningek valamivel rövidebbek voltak, mint Magyarországon, ám némileg nagyobb intenzitással csináltunk mindent, mint az NB III.-as csapataimnál” – emlékezett vissza a játékos.

<img id="kep_szerkfoto_image_35196003" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/06/sportgazdasag_izland_labdarugas_zachan_peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kovács Árpád nyugodt, de óvatosságra int

Kovács Árpád nyugodt, de óvatosságra int

Megvan a fedezet a jövő évi béremelési progra­mokra a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Kovács Árpád …