2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megéri-e a Szlovákiában élőknek átjönni a határon bevásárolni az ársapkák országába?

Hirdetés

Megéri-e a Szlovákiában élőknek átjönni a határon bevásárolni az ársapkák országába?

A lap kiemelte, hogy a két település nem rendelkezik ugyanakkora súllyal a saját országában, ugyanis Salgótarján Nógrád vármegye székhelye, míg Fülek a Losonci járás két városa közül a kisebbik és a kevésbé fejlett. 

Azonban ha a megyei adatokat nézzük, akkor a Losonci járás fejlettebb, mint Nógrád megye.

A munkanélküliség tekintetében az látható, hogy a határ túloldalán a munkanélküliség a lakosság 7,75 százalékát sújtja, de itt megjegyezte a lap, hogy egy új metódussal számolják ezt a számot, a korábbi módszer szerint ez a szám 10,55 százalék volt decemberben. Nógrádban ezzel szemben 8 százalék a munkanélküliségi ráta. 

Tehát ha a hivatalos adatokat nézzük, akkor látható, hogy egy hajszállal jobban állhat a szlovák település, mint Salgótarján, de ezek megyei adatok, amikkel óvatosan kell bánni, valamint a valóságban vélhetően nincs különbség, csak a módszertanban.

Hirdetés

Mi a helyzet a fizetésekkel?

Szlovákiában a statisztikai hivatal nem közöl adatokat járásonként, csak megyénként, így nem lehet tudni a Losonci járás konkrét adatait, de úgy tűnik, ebben a határ túloldalán élők a jobbak. 

2022 negyedik negyedévében Besztercebánya megyében 1262 euró volt a bruttó átlagbér, de a lap szerint Losonc környékén nem érhették el a fizetések ezt a számot. Az országos bruttó átlagbér 1418 euró volt.

Nógrád vármegyében a KSH szerint a 2022-es átlagkereset bruttó 399 153 forint volt, ez a mostani árfolyam szerint 1050 euró. Az országos adat 515 766 forint volt, ami a jelenlegi árfolyamon 1357 euró.

E szerint Szlovákiában jobb a helyzet, de még mindig megyei adatokról beszélhetünk, ami kissé megnehezíti a pontos összehasonlítást.

Melyik termékek az olcsóbbak?

A <a href="https://napunk.dennikn.sk/hu/3307593/megeri-atmenni-fulekrol-salgotarjanba-nagybevasarlasra-van-par-dolog-amiert-igen/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/31/arstop-arsapka-lidl-szlovakia-magyarorszag-bevasarlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

Az Európai Unió belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2022-ben az azt megelőző évhez képest – írja elemzésében …