2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megcibálni sem tudta a vírusválság a magyar gyógyszeripart

Hirdetés

Megcibálni sem tudta a vírusválság a magyar gyógyszeripart

A magyar gyógyszeripar válságálló

– ezzel az egy mondattal le is írtuk a lényegét annak a szerdai háttérbeszélgetésnek, melyen a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége, a Richter és az Egis vezetői vettek részt. Az eseményt a Nézőpont Intézet szervezte, mely évente elkészíti az iparág teljesítményét összesítő, nemzetgazdasági lábnyom névre keresztelt tanulmányt.

Hirdetés

Az intézet a 2019-es adatokat nézte, ám a gyógyszervállalatok 2020 szeptemberében közzétett pénzügyi beszámolóit és a KSH 2020 november végi statisztikáit vette alapul, így a koronavírus-válság időszakának egy része is bekerült a tanulmányba. A vizsgálathoz adatot szolgáltató 16 gyógyszergyártónak csak egy része gyárt koronavírus elleni készítményt, de a szektor így is pazarul teljesített.

Egy év leforgása alatt csaknem 100 milliárd forinttal növelte a kibocsátást – 1119 milliárd forintra.

Mindezt 23 058 munkavállalóval teljesítette a szektor. Csak a járműipar tudta megelőzni a kibocsátási mutatóban.

Magas hozzáadott érték

Legalább ilyen fontos, hogy a gyógyszeripar a hozzáadottérték-előállítást tekintve is kiemelkedően teljesít: a KSH adatai szerint az iparág bruttó hozzáadott értéke 530 milliárd forintot tett ki. Ha a beszállítói ágazaton keresztüli közvetett hatást és a munkavállalók pénzköltéseit is hozzávesszük mindehhez, 880 milliárdos tételt kapunk.

A pozitív mérleget annak dacára tudta felmutatni az iparág, hogy – miképp Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke fogalmazott – a koronavírus-helyzet példa nélküli kihívás elé állította a gyógyszergyártókat:

  • Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elárulta, a vállalatuk védekezéssel kapcsolatos pluszterhei mintegy 500 millió forintot tettek ki;
  • Hodász István Egis-vezérigazgató ugyancsak több száz milliós védekezési tételről beszélt.
Kapcsolódó
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/21/gyogyszeripar_koronavirus_gyogyszergyartas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hamarosan minden második eladott kerékpár e-bike lehet

Hamarosan minden második eladott kerékpár e-bike lehet

A koronavírus-válság egyik igazán pozitív hatása a közlekedésben stabilan érződik tavaly óta: egyre többen és …