2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megbotlik-e a gazdaság attól, hogy a kormány keresztbe tett a jegybanknak?

Hirdetés

Megbotlik-e a gazdaság attól, hogy a kormány keresztbe tett a jegybanknak?

A rendkívül magas kamatokkal elszipkázzák a befektetők pénzét az állampapíroktól, így az államadósság finanszírozásától – ezzel indokolta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy kamatsapkát vezettek be a banki nagybetétekre. A friss HVG arról ír, hogy ezzel mennyire terjeszkedett túl saját hatáskörén a kormány, mennyibe veszi komolyan a jegybanki célokat, és mit szól hozzá maga az MNB.

A lépésnek messzemenő következményei is lehetnek. Szerzőink például mérlegelik, döntés hogyan befolyásolhatja a hozamokat, a keresletet, és a forintárfolyamot. Vizsgálják azt is, hova vezet az, hogy a korlátozott mozgástérrel rendelkező jegybank magasan tartja az irányadó kamatot – ez most 18 százalék –, és mivel járna, ha lazítana. Az biztos, hogy az infláció és a forintárfolyam is megérezné.

A csütörtökön megjelenő hetilapban és a hvg360-on arról is olvashat, hogy miként jutott ide a magyar gazdaság, mennyiben külső és mennyiben belső okok játszottak közre a kedvezőtlen helyzet kialakulásában, és hogy hogyan látja ezt az IMF, amely értékelésében gyakorlatilag alapvető gazdasági szemináriumot tartott a kormány tagjainak.

Hirdetés

További részletek az eheti HVG-ben:

© HVG

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221123_kamatstop_a_nagybetetekre_nagy_marton_kormany_mnb_inflacio_arfolyam_hvg_hetilap_ajanlo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …