2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még tartja magát a sárga csekk, de komoly változás jön

Hirdetés

Még tartja magát a sárga csekk, de komoly változás jön

Érdemi elmozdulást hozott a pandémia a számlafizetéseknél, ugyanis számottevően csökken a készpénzes és a sárga (fehér) csekkes fizetés aránya. Ugyanakkor szektoronként jelentős különbségek tapasztalhatók a számlafizetési szokásokban – állapította meg fizetési rendszer jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A fejlődés a jegybank szerint főként a technológiai szempontból érettebb telekommunikációs szolgáltatók oldalán mutat dinamikus képet, ahol az internetes ügyfélszolgálaton, illetve a szolgáltatói mobilalkalmazáson keresztül, egyszerűen és kényelmesen lehet bankkártyával fizetni – ott a számlák csaknem 40 százalékát online kártyás fizetéssel intézik.

A klasszikus közműszolgáltatások esetében azonban továbbra is a postai csekken történő számlafizetés a meghatárOZÓ.

Hirdetés

Ebben a körben is kimagaslik a hulladékgazdálkodás, ahol a csekkes fizetési forgalom aránya 80 százalékos. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kibocsátott sárga csekkek kifizetésének 37 százaléka is már valamilyen elektronikus fizetési móddal történik, ebben egyetlen év alatt három százalékpontos növekedést mért az MNB.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Felzárkóznak az utalások

Az Index körkérdést intézett az elektronikus fizetéseket először érdemben preferáló, a díjak esetében nemegyszer 5-10 százalékos kedvezményt kínáló biztosítókhoz, hogy képet kapjunk arról, ők miként látják az átalakulást.

A válaszadó társaságok adatai szerint tavaly a biztosítási díjak harmadát csekken fizették az érintettek, ám közel ugyanilyen magas, 30 százalékos arányt tudtak elérni a banki utalások is

– ami kirívóan magasnak számít a számlafizetések tekintetében – az MNB (2021-es adatokon alapuló) összevetése szerint más területeken a szolgáltatói díjak 12-16 százalékát fizették csak átutalással az ügyfelek.

A többi szektorhoz képest kirívóan magas, 26 százalékos a válaszadó biztosítók szerint a díjak csoportos beszedéssel (csob) történő fizetésének aránya, igaz, az elmúlt években a legtöbb biztosítónál visszaszorulóban van ez a megoldás is. Ennek fő oka, hogy a csoportos beszedést nem szeretik a magyarok, hiszen nem tudják ők maguk eldönteni, mikor vonja le a szolgáltató a számlájukról az esedékes díjat – sokan ezért tartanak ki a sárga (fehér) csekkek mellett, hiszen így a saját kezükben marad az irányítás. Mind a csob, mind a sárga csekk jövőjét alapvetően befolyásolhatja majd az, hogy 2024. február 1-jétől valamennyi pénzforgalmi szolgáltató köteles lesz elfogadni az azonnali fizetési rendszerhez (afr) tartozó szolgáltatást, a fizetési kérelmet.

A fizetési kérelem egyesíti a banki utalás és a sárga csekk előnyeit: az internetes vagy mobilbanki alkalmazásunkba a szolgáltatótól érkező fizetési kérelmet előre meghatározott időn belül, de maximum 60 napon belül kell elfogadnunk, azaz mi döntjük majd el, mikor fizetjük ki.

Ugyanakkor a kérelem elfogadásával a fizetés azonnal megtörténik, nem kell a postára menni, sem a kártyaadatainkat bepötyögni az online felületeken.

A legolcsóbb lehet a fizetési kérelem

A kormány azzal teremtett kedvezőbb lehetőséget a fizetési kérelem áttöréséhez, hogy a kezdeményezett átutalások esetében eltörölte a tranzakciós […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/07/atutalas-biztositas-dijfizetes-bankkartya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén …