2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még sakkozunk Brüsszellel, de jön a pénz, amire egy ország vár

Hirdetés

Még sakkozunk Brüsszellel, de jön a pénz, amire egy ország vár

Ahogy az Index csütörtök reggel beszámolt róla, félsikert ért el a magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon. Lapunk úgy tudja, Brüsszelben jóváhagyják a magyar kormány által benyújtott helyreállítási tervet és az operatív programokat, de uniós pénz csak az igazságszolgáltatással összefüggő vállalások teljesítését követően, 2023 márciusa után érkezhet Magyarországra. Ezeket az állításokat a kormánytagok megerősítették egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a szakterületért tárca nélküli miniszterként felelő Navracsics Tibor, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a területfejlesztési miniszter államtitkára, Ágostházy Szabolcs is részt vett.

Amikor Brüsszel üzen

Ugyanakkor az általunk ismertetett forgatókönyv mellett arról cikkezett a napokban a világsajtó, más meghatározó lapok mellett a Frankfurter Allgeimeine Zeitung vagy a Politico is, hogy az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, Magyarországnak járó európai uniós forrás befagyasztásáról döntött. Navracsics Tibor erre az Index kérdésére úgy reagált, hogy a júniusban meghatározott célokat el tudjuk érni. Felidézte: miniszterjelölti meghallgatásán is arról beszélt, az év végéig meg tudjuk kötni azokat a megállapodásokat, amelyek végén zöld utat kaphatunk.

Elhangzott, hogy a folyamat még nem ért véget, evidencia, hogy nemcsak idén november-decemberi, hanem 2023-as határidők is szegélyezik a megállapodáshoz vezető utat. Gulyás Gergely megjegyezte: a 2021–2027-es kohéziós támogatások felhasználásának keretet adó partnerségi megállapodást el fogják fogadni, akárcsak a Covid utáni talpra állást segítő helyreállítási tervet. A kondicionalitási eljárás részeként azonban valóban felfüggeszthetik három operatív program forrásainak 65 százalékát, ami 7,5 milliárd euróra rúghat.

Hirdetés

Elkerülhető a forrásvesztés

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, március 31-ig kell teljesítenie a magyar kormánynak a kiegészítő vállalásokat. Ám ahogy a háttérbeszélgetésen elhangzott, a felfüggesztés nem egyenlő a forrásvesztéssel, a hétéves ciklus során eleve szakaszos a támogatások lehívása.

Vagyis a kifogásolt forrásoknál is kötelezettséget lehet vállalni bátran a további 35 százalékos részre.

A magyar kormány optimista forgatókönyve szerint hétmilliárd euró érkezhet be jövőre az Európai Bizottságtól. Ennek több mint a fele még a 2014–2020-as uniós ciklushoz kapcsolódik, a fennmaradó rész pedig részben a már elindított 2021–2027-es konstrukcióhoz köthető, illetve a helyreállítási tervből, az RRF-ből.

Az utóbbiról Ágostházy Szabolcs úgy fogalmazott, hogy

az egyik legjobb helyreállítási terv lesz a miénk, mert míg számos tagállam sietve dobta össze az RRF-es fejlesztési elképzeléseit, addig a hazai koncepció átgondolt, kiforrott.

Az RRF-ben eredetileg 7,2 milliárd euró lett volna a támogatás, ez azonban Magyarország kiugróan magas tavalyi gazdasági növekedése és a bizottság újraszámolási mechanizmusa miatt 5,9 milliárdra csökkent, amelyhez 9,6 milliárd euró visszatérítendő forrás, azaz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/24/unios-forrasok-europai-bizottsag-fejlesztespolitika-gulyas-gergely-navracsics-tibor-brusszel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …