2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még nem most, de hamarosan tele lehet a programozók gatyája

Hirdetés

Még nem most, de hamarosan tele lehet a programozók gatyája

Több szakértő is találgatja, hogy milyen munkákat helyettesíthet a jövőben a mesterséges intelligencia. Azt már tudjuk, hogy a könyvelők munkájáért bejelentkezik, illetve az újságíróknak, grafikusoknak, zenészeknek is van félnivalójuk. Miután a művészekre alaposan ráijesztett a technológia, arról már kevesebb szó esik, hogy a programot hatalmasra tápláló informatikai szakemberek mennyire félhetnek attól, hogy a kiokosított gép átveszi az ő munkahelyüket is. 

Kulcskérdés, hogy mennyire lehet majd bizonyítani, hogy az MI által előállított program helyes. Amíg erre nincsenek garanciák, addig nem várható, hogy valóban elbocsátanák a programozókat, így egyelőre fellélegezhetnek – mondta Gulyás László, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Mesterséges Intelligencia Szakosztályának elnöke, aki szerint 

ha bizonyíthatóan helyes programot állít elő az MI, akkor elsősorban a kódolók vannak veszélyben. 

Hirdetés

Tesztelőre és megfelelő specifikációt író szakemberre azonban továbbra is szükség lesz. A tesztelés talán ugyancsak kiváltható lesz programmal, de az eredmények értékelésénél sokszor kell még emberi tudás. A feladatok meghatározása viszont biztos emberi feladat marad – magyarázta a szakértő.

Izgulhatnak a programozók?

Sikeresen veszi a ChatGPT szövegíró robot a Google kezdő kódolóknak szóló állásinterjúján szereplő feladatok akadályait. Továbbá a ChatGPT-t tesztelő Amazon-alkalmazottak szerint is nagyon jó munkát végez az ügyfélszolgálati kérdések megválaszolásában, a képzési dokumentumok készítésében, és erősen teljesít a vállalati stratégiával kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Az olyan technológiai cégek, mint a ChatGPT-t működtető OpenAI már most fontolgatják, hogy a szoftvermérnököket is MI-jal helyettesítik.

Az OpenAI csendben több száz nemzetközi vállalkozót vett fel, hogy mesterséges intelligenciáját szoftverfejlesztésre képezze ki – írja elemzésében a Semafor. 

Bár az OpenAI-nak már van egy Codex nevű terméke, amely képes a természetes nyelvet működő kóddá alakítani, a vállalat felvételi hulláma azt jelzi, hogy tovább kívánja fejleszteni a technológiát, amely később képes lehet programozókat helyettesíteni. 

Oded Netzer, a Columbia Business School professzora mégis úgy véli, hogy az MI inkább segíteni fogja a programozókat, mintsem helyettesíteni őket. 

„Elsősorban a munkahelyek javítását szolgálja, nem pedig a teljes helyettesítését” – mondta Netzer a CBS MoneyWatchnak.

Okos, de mégis fafejű

Gulyás László szerint az, aki valaha próbált már a legegyszerűbb feladatoknál bonyolultabbat legprogramozni, tapasztalhatta, hogy nagyon nehéz egzaktul leírni, hogy mit is szeretnénk. A klasszikus programok nagyon „fafejűek”, nem ismerik a számunkra alapvető kontextusokat, és ha valami félreérthető, akkor jó eséllyel lesz olyan eset, amikor félreértik. Ezt egy programozói viccel szemléltette az ELTE egyetemi docense:

– Drágám, menj már el a boltba, és hozz tejet! Ja, és ha van tojás, hozz tízet!

Kisvártatva hazaér a férj:

– De drágám, miért hoztál tíz liter tejet?!

– Mert volt tojás.

A ChatGPT ígérete persze az, hogy ismerni fogja az emberi háttértudás nagyját, tehát megérti majd a kontextusokat is. Ez jól hangzik, de ami a hétköznapokban jó háttértudás, az nem biztos, hogy mindig és azonnal jó lesz a programkészítéshez is. Elsősorban az szól emellett, hogy a nagyobb, komolyabb IT-projektek erőforrásainak jelentős része az úgynevezett specifikációra, a követelmények rögzítésére szokott elmenni. Ilyenkor az IT-céget […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/07/chatgpt-programozo-programozas-technologia-kodolas-elte/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Az első határvadászok még tavaly ősszel álltak szolgálatba. Nem sokkal előtte Orbán Viktor beszédet is …