2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még a NASA kutatói is ámulnak azon, ami Szegeden történik

Hirdetés

Még a NASA kutatói is ámulnak azon, ami Szegeden történik

A félvezetők fejlesztésével ellentétben Európa jelentős szereplő a kulcstechnológiának számító lézerkutatásban. Szeged határában működik a 21. század egyik legmodernebb kutatóintézete, az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont. A nemzetközi kutatóközösség kezdeményezésére az Európai Unió strukturális alapjának felhasználásával létesült intézményben élvonalbeli kutatási berendezésekkel vizsgálják a nagy intenzitású fényimpulzusok és anyag kölcsönhatását.

Már a projekt tervezésekor felvetődött két kérdés: miért kell egyáltalán ilyen lézerkutatási központ, és miért Európában kell ilyen projektet elindítani. A kutatási terület 50 évvel a lézer felfedezése után érett meg arra, hogy ilyen beruházás megkezdődhessen. A fotonikai piac, amelynek fontos szegmense a lézerkutatás, évente mintegy 800 milliárd dollárt tesz ki, a technológiai hatása pedig a másodlagos piacokon érvényesül. 

Szabó Gábor, a szegedi ELI-ALPS igazgatója szerint egyes piaci szektorok működéséhez elengedhetetlenek a lézerek, amelyeknek köszönhetően jelentős extraprofitra lehet szert tenni.

Hirdetés

Ha megkérdezik, mi szükség van lézeres iparágra, példaként azt szoktam mondani: ha az összes lézeres technológiától megfosztanák az autóipart, akkor nem érné meg a prémium kategóriás autókat gyártani. A magas előállítási költségek miatt szinte senki nem tehetné meg, hogy megvásárolja azokat a járműveket 

– mondta az Indexnek. Az ELI-vel új utak nyílnak meg a fizikában, valamint olyan új technikai fejlesztéseket is megalapozhat, mint amilyenek a kompakt (asztali méretű) lézeres részecskegyorsítók. Továbbá az anyagtudomány, az orvostudomány és a környezetvédelem számos területére is jelentős hatással lesz.


Szabó Gábor


11

Szabó Gábor Galéria: még a NASA kutatói is ámulnak azon, ami Szegeden történik(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Tényleg világszínvonal?

Nemzetközileg is elismert kutatási létesítmény az ELI, a kutatóhálózatot a NASA-val egy szinten emlegetik. Tehát ebben a kutatóközpontban nem csak arról van szó, hogy Kelet-Európa legnagyobb, legkiemelkedőbb lézerfizikusai gyűlnek össze. A mértékadó fizikai szaklapban az ELI-t a lézerfizika igen sikeres első 50 évét követő időszakot elindító csúcseredményének nevezték, és azt prognosztizálják, hogy a következő ötven évben kulcsszerepet tölt be.

Extreme Light Infrastructure (ELI)

Az ELI az első nagy teljesítményű lézereken alapuló nagy civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jött létre. A három intézetet Magyarország, a Cseh Köztársaság és Románia azonos időben, közös koordinációval és egyeztetett kutatási stratégiával hozta létre.

Az ultranagy intenzitású fényimpulzusokat igénylő kísérleti kutatásokat, mint amelyek a lézeres részecskegyorsítás vagy a lézerrel keltett röntgensugárzás, elsősorban a Cseh Köztársaságban, a Prága mellett épült ELI Beamlines Berendezésben (ELI Beamlines Facility), míg a fotoindukált nukleáris vizsgálatokat a Romániában, Bukarest közelében, Magurele-ben megvalósult ELI Fotonukleáris Berendezésnél (ELI Photonuclear Facility) lehet elvégezni.

Szeged az ultragyors tudomány fellegvára lesz, ahol a természeti jelenségek legmélyén lejátszódó folyamatokban lehet feltárni azokat a részleteket, amelyeket eddig nem látott a tudomány az időbeli „elmosódottság” miatt.

A lézerkutatást az Egyesült Államok a 2000-es évek elején elhanyagolta, ennek pedig meg is lesz a böjtje. Legjelentősebb lézerfizikusai egy, az amerikai kormánynak készített elemzésben arra jutottak, hogy kontinensük lemaradt ezen a területen Európával szemben, ahol már van egy ELI. Ezzel kapcsolatos tanulmányukban az ELI-ben telepített kutatási infrastruktúra részletes elemzése olvasható.

Soha az életben nem gondoltam, hogy lesz olyan dokumentum, amelyet az amerikai lézerfizikusok készítenek, amelyben ott lesz felsorolva, hogy Szegeden milyen lézerek vannak

– hangsúlyozta Szabó Gábor. Példaként említette azt is, hogy 2020 februárjában egy oxfordi konferencián azokról a berendezésekről folyt a diskurzus, amelyeknél az elkövetkezendő évtizedben leginkább lehet áttörésre, jelentős eredményekre számítani.

Ezek között szerepel például a NASA többekkel közösen épített teleszkópja, amely napjainkban már működik is, és a tízes listán helyet kapott az ELI is.

„Azt hiszem, ezek a tények önmagukért beszélnek mindenki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/16/riport-kutatokozpont-szeged-kiserletek-fizika-beruhazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …