2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még 2024-ben is csendes lesz az ingatlanfejlesztési piac

Hirdetés

Még 2024-ben is csendes lesz az ingatlanfejlesztési piac

Egy éve még minden jel arra mutatott, hogy újabb rekordév lehet az idei, azonban minden kedvező kilátás az ellenkezőjére fordult rövid idő alatt, ami sokkolta az ingatlanfejlesztési piac szereplőit. 

Az idei eredmények a 2020-as, 1 milliárd eurós szintet érhetik el; az első háromnegyedévben szűk 700 millió euró volt a befektetési forgalom, lényegesen alacsonyabb a vártnál és csaknem 17 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – ismertette Takács Ernő a világ egyik vezető ingatlanpiaci tanácsadó és befektető cége, a CBRE adatai alapján egy az Indexek eljuttatott közleményben. Minden eszközosztályban volt aktivitás, intenzívebb lett az ipari és a logisztikai ingatlanok iránti kereslet, de volt retail és hotel területen is tranzakció. 

A gazdasági lassulás, az infláció és drágább hitelezés miatt nem indulnak fejlesztések, ami 2024-ben lesz látható az alacsony új kínálaton keresztül, miközben Takács Ernő a kereslet erősödésére számít.

Hirdetés

Takács Ernő szerint jó eséllyel nem lesz olyan hosszú és mély visszaesés, mint a 2008-2009-es gazdasági volt. „Ez a pofon kisebb lesz, mivel más típusú a válság, a bizonytalanság miatt nehéz a helyzet, de likviditásválság nincs. Át kell gondolni, hogy miből tudjuk kigazdálkodni a projekteket, és reméljük, hogy a banki oldalról a megbízható ügyfelek számára nem lesz probléma a finanszírozás” – tette hozzá.

Most leginkább az energiaárak és a nyersanyagárak befolyásolják az ingatlanbefektetői döntéseket.

A negatív hatások közé sorolta azt is, hogy az energiaárak tartósnak ígérkező magas szintje miatt a fejlesztők és a befektetők is azt keresik, hogy melyik projekt tartogat gazdaságosan üzemeltethető és tényleg jó üzleti lehetőséget hosszútávon. Elsősorban az energiahatékonyságba, digitalizációba kell fektetni, új utakon kell elindulni, új megoldásokat kell keresni – hangsúlyozta az IFK elnöke.

Lakáspiac

Jelentősen hűtik a lakáspiacot az emelkedő rezsi és egyéb számlák, valamint a monetáris szigorítással kétszámjegyűre emelkedő kamatok. A hitelpiacon nincs érdeklődés, ráadásul ugyan arról már lehet tudni, hogy a kormány a jövőben is számol a család alapú támogatási formákkal, azonban a részletek hiánya további bizonytalanságot jelent. 

2022-ben már nem Magyarországon emelkedtek a leggyorsabban a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/18/ingatlan-ingatlanfejlesztes-varakozas-elorejelzes-irodapiac-lakaspiac-ipar-logisztika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …