2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Meddig lesz Vlagyimir Putyin fegyvere az orosz gáz?

Hirdetés

Meddig lesz Vlagyimir Putyin fegyvere az orosz gáz?

Az Európai Unió 2021-ben még 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból. Ez úgy jött össze, hogy 142 milliárd köbmétert vezetékes úton szerzett be, míg további 13 milliárd köbmétert cseppfolyós formában. A korábbi években 40 százalék feletti érték volt az orosz gázimport Európában, ez a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 25 százalékra csökkenhet a következő években. Egyébként 2020-ban csak Németország Moszkva teljes gázexportjának mintegy 20 százalékát adta.

A becslések szerint Európa az orosz gázbehozatal mértékét az idei év végére 102 milliárd köbméterre csökkentheti. Vlagyimir Putyin mind az árral, mind a mennyiséggel sakkban tarja Európát. Az előbbit folyamatosan – orosz szemszögből nézve logikusan – manipulálja az utóbbival, és a kialakult helyzetet arra használja, hogy lidércnyomásként Európa vállán folyamatosan ott nehezedjen egy gazdasági recesszió.

Hirdetés

Ám mielőtt megvizsgálnánk, hogy erre meddig lehet lehetősége az orosz elnöknek, fontosabb megnézni, hogy Európa hogyan és milyen mértékben jutott el a kiszolgáltatottságig. Bár az Északi Áramlat 1 gázvezetékből érkező földgáz áramlása újraindult a tervezett karbantartást követően, ez rövid életű volt. A Kreml bejelentette, hogy csökkenti az EU-ba irányuló szállítást, és a kapacitás 20 százalék alá fog csökkenni, továbbá sorra függeszti fel a szállításokat a tagállamokba

Az európai gázpiacok azonnal reagáltak a csökkenő orosz szállításokra, és az irányadó holland TTF gáztőzsde piaci ára 200 euró fölé emelkedett megawattóránként, ami lehet, hogy 300 euróig meg sem fog állni.

A napokban Brüsszel a háború kitörése óta először kijelentette: Moszkva zsarolásra használja a gázt, ezért a tagállamok energiaügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy augusztustól 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. A kontextushoz hozzátartozik, hogy az Északi Áramlat 2 építkezése hosszas vívódást követően, idén kész lett, de a háborút követően teljesen kizártnak látszik, hogy valaha is rendeltetésszerűen fogják használni.

Nem ezt akartuk?

Több nemzetközi szakértő is felhívta arra a figyelmet, hogy az orosz gáztól való függőség nem véletlen, hiszen ez egy több évtizedes projekt része volt. Elsősorban Németország sorozatos politikai és gazdaságpolitikai lépései vezettek ide:

Németország elmélete korábban az volt, hogy az Oroszországtól való függőség növelésével többet fognak kereskedni velük, és ha Berlin és Moszkva kölcsönösen függ egymástól, akkor kevésbé valószínű, hogy idővel ellenséggé válnak

– <a href="https://time.com/6200523/europe-russia-gas-future/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/04/energiavalsag-energiaellatas-gazdasagpolitika-gazellatas-gazimport-europa-oroszorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drága a street food, attól tartanak, nem marad pénze rá az embereknek

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok …