2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Meddig emelkednek még az árak?

Hirdetés

Meddig emelkednek még az árak?

A legfeljebb 6,3 százalékos inflációra számító elemzői várakozásokat is durván felülmúlta, mennyivel gyorsult a pénzromlás üteme októberben: 

A FOGYASZTÓI ÁRAK 6,5 SZÁZALÉKKAL haladták meg a tavaly októberi szintet

Hirdetés

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. 2021 szeptemberéhez képest pedig átlagosan 1,1 százalékkal drágult az élet Magyarországon.

A legnagyobb, 30,7 százalékos növekedést októberben az üzemanyagoknál mérte a KSH az előző év azonos időszakához képest. A családtámogatási intézkedések miatti folyamatos kereslet hatására – sokan ugyanis inkább felújítják meglévő lakásukat, mert újat már hitelből sem engedhetnek meg maguknak – nem állt meg a lakásjavító és -karbantartó áruk drágulása sem: 13,9 százalékkal lett magasabb az áruk egy év alatt. De szintén zsebbe vágó változás a szeszes italok és dohányáruk 11,3 százalékos drágulása is – ami főleg az idei jövedéki adó emeléseknek köszönhetően alakult így. 

A rezsicsökkentés 13 éve befagyasztott árai miatt a háztartási energia éves alapon mindössze 0,6 százalékkal drágult októberben. A változást elsősorban a szén (4,5 százalék 2020 októberéhez képest), a brikett (3,6 százalék), és a tűzifa (5 százalék), valamint a palackos gáz (2,5 százalék) áremelkedése magyarázza, ami persze elsősorban az alacsonyabb jövedelmű, vidéki háztartások költségvetését viseli meg jobban. A szabadpiaci energiaárak októberi elszabadulását pedig a következő hónapok fogyasztói áremelkedéseiben fizetjük meg, miután az onnan vásárló vállalkozások sorra elkezdik áthárítani a költségemelkedést.

Az élelmiszerek átlagos 5,4 százalékos drágulásában komoly szerepe volt annak, hogy az éve rekord magas napraforgómag és repceárak miatt az étolaj októberben 30,4, míg a margarin 18,8 százalékkal került többe, mint az előző év azonos időszakában. Továbbra is ezek a termékek drágulnak a leginkább. Korábbi, a liszt– és a kenyérár-emelkedés okaival foglalkozó cikkeinkben még nem tudtak pontos adatokkal szolgálni sem a malmok, sem pedig a pékek a várható áremelések mértékéről, a friss KSH adatokból azonban látszik, mekkora drágulással számolhatunk a továbbiakban:

a liszt ára egy év alatt 12,5 százalékkal emelkedett, a kenyéré pedig 8,1 százalékkal.

Emellett jelentős még a munkahelyi étkezés 10,1, a baromfihús 9,3, a péksütemények 8,4,  a büféáruk és az éttermi étkezés egyaránt 7,9 százalékos drágulása a tavaly októberhez képest. Rosszul járt, aki októberre halasztotta a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, mivel a friss adatok szerint átlagosan 5,4 százalékkal emelkedett az áruk. Ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, a szobabútorokért 12,5, az ékszerekért 10,8, az új személygépkocsikért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. Utóbbiak drágulása nem meglepő az autóipart sújtó ellátási problémák miatti gyárleállások tükrében. Ahogyan az sem, hogy jelentősen, 8,4 százalékkal emelkedett a járműjavítási szolgáltatások díja is tavalyhoz képest. A háttérben a munkaerő-hiány generálta bérköltség növekedés és az alkatrészek drágulása áll. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/09/rekord-aremelkedes-oktober-inflacio-elelmiszer-uzemanyag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot …