2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Medárdtól tartanak a kertészek is

Hirdetés

Medárdtól tartanak a kertészek is

A hűvös, csapadékos és fényszegény tavasz miatt a szokottnál két héttel elmarad a legtöbb gyümölcs fejlettsége is a korábbi években tapasztalttól, ezért egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen gyümölcsszezonra vagy gyümölcsárakra számíthatunk. Ami biztos, hogy az április eleji fagy virágzásban érte az őszibarack- és a kajszibarack-ültetvényeket is, ezért immár harmadik éve nem számíthatnak érdemi termésre a gazdák.

Ezekből a gyümölcsökből várhatóan gyenge termésünk lesz, amit az Európa nagy részét – de főleg a legnagyobb termelőnek számító franciákat – sújtó fagykárok miatt idén is csak korlátozottan pótolhatnak olcsó importból a kereskedők, tudta meg az Index Apáti Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnökétől. Szerinte

emiatt 2021-ben is a megszokottnál drágábban lehet majd ezeket a gyümölcsöket megvenni.

Hirdetés

Úgy vélte, hogy ami valamelyest mérsékelheti az árakat, az inkább az, hogy ha más szezongyümölcsökből – mint a cseresznye, a szilva, a meggy, a zöldségek közül a dinnye – megfelelő lesz a kínálat, így lesz helyettesítő terméke a barackoknak. 2020-ban például a fagy e gyümölcsfajok kínálatát is szűkítette, ezért is fordultak inkább a zöldségfélék felé a fogyasztók, mert nem maradt olcsó konkurenciája a barackoknak. 

A kárenyhítés is korlátos

A gazdák azonban nemcsak a termésnek, illetve a bevételnek inthetnek búcsút, de a sorozatosan rossz évek miatt lassan az érdemi kárenyhítésnek is. Azt ugyanis eleve csak fagykárbiztosítás mellett vehetik igénybe teljes körűen, másrészt azonban, mivel a kárenyhítés összegét az ültetvények ötéves referenciahozama alapján számolják, ha sorozatosan kicsi a hozam, egyre kisebb a várható kárenyhítési összeg is.

Ezt a negatív spirált két úton lehet megtörni, de mindkettő nagyon költséges a termelők számára.

  • Egyrészt fagyvédelmi eszközökkel, megoldásokkal kell ellátni az ültetvényeket, másrészt a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny, ám a friss piaci és/vagy feldolgozóipari felhasználásra is alkalmas fajtákra váltani az ültetvényeken. És ugyan mindkét célra lehet uniós támogatásokra pályázni, azonban bevételek híján nehéz a pályázatok megvalósításához szükséges saját erőt előteremteni.
  • Másrészt az is gondot okoz a termelőknek, hogy megfelelő és széles körű termőhelyi kísérletek nélkül nehéz megítélni, mely nemzetközi fajták mellett érdemes letenni a voksukat, illetve a hazai nemesítés is időigényes, éveket, évtizedeket vehet igénybe, mire piacos gyümölcsfaoltványokhoz jutnak a kertészek.

Apáti Ferenc szerint nincs az a biztosítási vagy kárenyhítési rendszer, amely az ilyen gyakoriságú és intenzitású (vagyis ilyen gyakran ekkora hatalmas károkat okozó) fagykárok ellen megfelelő kompenzációt tudna jelenteni.

A károk utólagos (és részbeni) kompenzálása nem lehet olyan megoldás, amire a jövőnket alapozhatnánk. Sokkal inkább a károk megelőzésére, mintsem a károk utólagos enyhítésére kell koncentrálni az ágazatban

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/03/gyumolcs-dragulas-fagykar-kerteszet-palinka-lekvar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szerencsejáték: Magyarország Eb-győzelme népszerű kimenetel

Szerencsejáték: Magyarország Eb-győzelme népszerű kimenetel

A múlt heti volt a most zajló futball-Európa-bajnokság legsűrűbb, legtöbb mérkőzéssel bíró hete, és ez …