2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mátrai Erőmű: Heves megye élvállalata volt, csak aztán már nem becsültük a szenet

Mátrai Erőmű: Heves megye élvállalata volt, csak aztán már nem becsültük a szenet

A Mátrai Erőmű a szocializmusban kiemelt nagyvállalat volt, amely alapvetően meghatározta Gyöngyös környékének életét. Sokan egész életükben csak az erőműben dolgoztak, itt kezdték a pályájukat, majd 40 évvel később innen mentek nyugdíjba.

Visonta, Halmajugra, Bükkábrány, a cég helyszínei jó megélhetést jelentettek, kiemelt bérezéssel, áramkedvezménnyel, összetartó kollektívával, ahol hatalmas tiszteletnek örvendett Valaska József, mindenki „Jóskája”, aki a hierarchiát végigjárva jutott legalulról, az erőmű élére, majd vezette évtizedekig a céget.

Ma is fontos

Heves megye gigantikus ipari monstruma, az egykori Gagarin Hőerőmű valójában még ma is egy működő, hatalmas ipari konglomerátum. Az erőmű füstölög, a körülötte elhelyezkedő ipari park új, a mai korban is vonzóbb, de az erőművi vertikumra épülő iparágakkal telt meg.

  • Van, aki az erőműnek szállít be faaprítékot, meglegyen a zöld arány,
  • más az erőmű hőjét használja élelmiszer-feldolgozásra,
  • megint más a pernyéből gyárt építőanyagokat.

Visonta ma is megkerülhetetlen része a megye iparának, foglalkoztatásának. De a bánya és a hőerőmű szerepe még akkor is fokozatosan leértékelődik, ha azt a környéken nehezen is fogadják el. Aki járt már szennyező energetikai üzemben, egykori szénbánya környékén, ahol bezárt a kultúrház, kiesett a bajnokságból a bánya szponzorálta focicsapat, a fiatalok már nem ide vágytak, és az emberek korai nyugdíjaztatással elvesztették a munkájukat, önbecsülésüket, rengetegszer hallhatta a vonatkozó érveket:

A szenet mindig gyalázzák, azt persze mindenki elvárja, hogy amikor rárakja a töltőre a telefonját, akkor azonnal legyen áram,

vagy

szidják a szenet, de az ugye mindenkinek jó, ha télen van mivel fűteni.

A Gagarin Hőerőmű (ma Mátrai Erőmű) avatási ünnepségem 1973. május 25-én

A Gagarin Hőerőmű (ma Mátrai Erőmű) avatási ünnepségem 1973. május 25-én

Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN

Hullámzó megítélés

Bármennyire is egyszerűen hangzanak a fenti érvek, valójában a legnagyobb hőerőművünk ma még valóban nélkülözhetetlen „menetrendtartó” erőmű, és bármennyit is hallunk a naperőművek (a visontai hőerőmű mellett is rengeteg nappanel látható) térnyeréséről, a megújuló forradalomról, valójában még nincs kitalálva a környékünkön, hogy miként lehet fosszilis tüzelőanyagok nélkül működtetni a magyar villamosenergia-rendszert.

De a Mátrai szerepe valóban megváltozott.

Rövid távon azért, mert a szén-dioxid-kvóták árának megemelkedése miatt az elmúlt üzleti évben nagyon megdrágult, gazdaságtalanná vált az itteni áramtermelés, alacsonyabb kapacitásokkal ment csak az erőmű.

Középtávon azért, mert a szénbányászat és a szenes erőmű a karbonsemlegesség előtérbe kerülése miatt ma már nem trendi, a még ma is közvetlenül kétezer embernek munkát adó visontai cég fél évtizeden belül jelentősen átalakul, visszaszorul.

Közvetve pedig azért, mert már nem a Mátrai Erőmű a megye, különösen a munkahelyekkel nem éppen jól ellátott meseszép, de elég lepukkant gyöngyösi régió legfontosabb cégcsoportja, mert a viszonylag sok szabad munkaerővel rendelkező megyében több nagy német járműipari beszállító is megtelepedett, és ma már

  • a hatvani Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. a vezérlő elektronikák, szenzorok, radarok és kamerarendszerek neves gyártója,
  • a maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormányokat gyártó vállalkozás,
  • illetve az egri ZF Hungária Kft. a manuális és automatizált sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártója

is lehagyta forgalmát tekintve az erőművet. Gyöngyösön konkrétan az indiai Apollo Tyres gumigyár és a német B-Braun egészségügyi cég jelent meg komolyabb munkáltatóként.

Azt persze ma nehéz lenne megmondani, hogy ez hosszabb távon is így marad, az autóiparban, és így az említett gyárakban is, a koronavírus létszámleépítésekkel járó felbolydulást okozott, ami után kell még egy kis idő, hogy az erősen érintett cégek kialakítsák az optimális működést, a leányvállalatok hálózatát, munkamegosztását.

A Mátrai Erőmű javítóműhelye Visonta közelében 2017 áprilisában.

A Mátrai Erőmű javítóműhelye Visonta közelében 2017 áprilisában.

Fotó: Komka Péter / MTI

A Mátrai

A Mátrai fél évszázados, keretbe foglalható történetében az egykoron állami, majd sokáig német, később cseh és magyar (EPH és Mészáros Lőrinc), végül csak magyar magánszereplők kezében levő cég immár újra az állam kezén van. És ez alighanem a környék legnagyobb szerencséje, ha valaki, az állam még gondoskodhat a munkahelyekről, a nagy villamosenergia cég valamiképpen beillesztheti a portfóliójába a nagy erőművet.

A Mátrai Erőmű ugyanis még mindig Magyarország második legnagyobb erőműve (a Paksi Atomerőmű után), saját maga termel a környéken lignitet, abból állít elő villamos energiát.

A szén mellett részben biomasszával, illetve gázzal is működtethető, amelyek karbonsemlegesség szempontjából szintén nem tökéletes megoldások, de a biomassza azért sokkal jobb megítélésű, mert megújuló energiának számít.

És bár az elmúlt években a hazai megújuló energiatermelési piacon folyton a méretes és teljesen zöld napenergia-programokról beszélünk, valójában a biomassza ma sokkal fontosabb a hazai megújuló energiatermelésben.

  • Részben azért, mert biomasszát mindig lehet égetni, ezért jobban passzol az este is bekapcsolható erőmű az áramigényekhez, mint egy időjárásfüggő erőforrás.
  • Részben pedig azért, mert a ma 9 százaléknyi hazai megújuló áramtermelés zöme valójában még ma is a biomassza, némi képzavarral a többiek, vagyis a hazai szeles, napos, vizes erőművek még nem sok vizet zavarnak.

A dicső múlt

A Mátrai Erőmű teljes története közel egy évszázados, mert már az első világháború alatt megkezdődött az egyik későbbi alaptevékenység, vagyis az ipari lignitbányászat a környéken (az első cégnevek a Gyöngyöspatai Kovaföldművek Rt., majd a Mátravidéki Szénbányák Rt. voltak).

Szénre szükség volt, de az ötlet, hogy a kibányászott lignitet ne csak közvetlenül égessék el a környék cégei, illetve lakossága, hanem abból villamos energiát is gyártsanak, csak a hatvanas években merült fel,

ekkor jött létre a Gyöngyösi Hőerőmű Vállalat (később Gagarin Hőerőmű Vállalat).

Jurij Gagarin még 1961-ben repült első emberként az űrbe, a névfelvétel apropója azonban az volt, hogy 1968-ban elhunyt a szocialista technológia hőse, és a visontai cég azonnal nevet is váltott a tiszteletére.

Az erőművet a Thorez-bánya látta el lignittel. Ez a név talán kevésbé ismerős, de Maurice Thorez egy akkoriban elhunyt francia kommunista vezető volt, a hatvanas években a kommunisták még kifejezetten erősek voltak Franciaországban. Később egy másik bánya, a nyolcvanas évek elején megnyitott bükkábrányi is táplálta az erőművet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/07/09/matrai_eromu_heves_megye_elvallalata_volt_csak_aztan_mar_nem_becsultuk_a_szenet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több szénbányát zártak be eddig idén, mint amennyit megnyitottak

Idén fordult elő először a történelemben, hogy az év első hat hónapjában csökkent a szénerőművek …