2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Matolcsy György egy fordulattal küldené padlóra az inflációt

Hirdetés

Matolcsy György egy fordulattal küldené padlóra az inflációt

Kevesebb mint egy hét van hátra az Európai Központi Bank (EKB) következő üléséig, aligha kétséges, folytatja a kamatemelést. A kérdés már csak az, hogy 25 vagy 50 bázispontot emelnek – az elemzések szerint az előbbi a legvalószínűbb. Magyarországról nézve az egész pikantériáját az adja, hogy közben a Monetáris Tanács bejelentette: bár nem változtat a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén, a kamatfolyosó felső szélét 20,50 százalékra módosítja. Tehát lazított. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a későbbi háttérbeszélgetésen derűsebb képet festett a magyar gazdaságról.

Nem olyan egyszerű ez a kérdés

Az viszont tény: az euróövezetben és Magyarországon is elkezdett csökkenni az infláció. Ez nagyban az energiaárak mérséklődésének, valamint a bázishatásának köszönhető. De mindkét helyen a maginfláció továbbra is makacsul tartja magát, sőt az utóbbi időben még növekedett is – az MNB alelnöke ezt külön hangsúlyozta. A hasonlóságok mellett meglehetősen érdekes: míg az EKB egyértelműen, nagy léptékben szigorítja monetáris politikáját, addig a magyar jegybank esetén már akár lazításról is lehetne beszélni.

Ugyanakkor Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint az áprilisi kamatvágás sokkal inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőségű. Bár a tankönyv alapján a monetáris kondíciók lazításáról beszélhetünk – pontosabban csupán az egynapos hitelkamat csökkentéséről –, ám mivel a magyar bankrendszerben likviditásbőség van, így a gyakorlatban a bankok ezt az eszközt nem igazán használták. Vagyis változatlan az általános kamatkörnyezet.

Hirdetés

Ám a jegybank ezzel és a kommunikációjával azt is előrevetítette, hogy amennyiben tovább folytatódik a kockázati környezet javulása, úgy további, immáron effektív kamatvágások jöhetnek az egynapos eszközökben. A gyakorlatban ez a bankrendszer számára most irányadó egynapos betéti kamat 18 százalékos szintről történő csökkentését jelentheti a jövőben

– emelte ki az Indexnek, majd hozzátette: az EKB és az MNB helyzetét külön kell kezelni. Természetesen a magyar központi bank számára az EKB döntése is fontos peremfeltétel, amikor meghozza a döntéseit. Szerinte az eltérő irányú mozgás mögött két tényező húzódik meg.

  1. Az EKB jóval később kezdte meg a szigorítást, mint az MNB. 
  2. Az EKB-nak jóval óvatosabban is kell haladnia a meglehetősen sokszínű eurózóna miatt, ahol az övezeten belül teljesen eltérők a gazdasági és inflációs folyamatok. Bár mind a két helyen továbbra is messze túlmutat az inflációs környezet a jegybanki célokon, itthon más szerkezetű a monetáris politika.

Ezt erősítette meg Varga Zoltánt, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki lapunknak úgy fogalmazott: a kamatfolyosó felső szélének nagymértékű csökkentése inkább erős jelzés, mivel nincs gyakorlati következménye. A figyelmeztetés arra vonatkozott, hogy hamarosan csökkentheti az MNB az effektív kamatként funkcionáló egynapos betéti kamatot, mely jelenleg 18 százalék. „Várakozásunk szerint a következő, május végén esedékes kamatdöntő ülésen 100 bázispontos csökkentést jelenthetnek be, ezzel 17 százalékra módosulna a kamat” – összegezte.

A monetáris politikában nem lehet kapkodni

Az ING elemzője szerint ahogy a magyar jegybanki döntések során, úgy az EKB esetén is fontos elmondani: a jegybank általában nem az itt és most helyzetét kezeli. A monetáris politikának egy-két évre kell előre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/28/mnb-monetaris-politika-europai-kozponti-bank-jegybank-dontes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mostantól szigorúbban ellenőrzi a NAV az automatákat

Mostantól szigorúbban ellenőrzi a NAV az automatákat

A revizorok bármelyik automatát vizsgálhatják, de főként azokat fogják, amelyek megszüntetését vagy szüneteltetését bejelentette az …